Gazdaság

BANKFELÜGYELETI IRÁNYÍTÁS – Egyedül is megy?

admin
admin

1996. 02. 14. 00:00

A kormány elfogadta az Állami Bankfelügyelet (Baf) 1995-ös tevékenységéről szóló beszámolót. Az intézmény elnöke, Rusznák Tamás szerint az elmúlt év fontos eredménye a felügyelet szervezeti korszerűsítésének befejezése. Nem tudni, hogy ennek következtében-e, mindenesetre március 31-i hatállyal távozik posztjáról az elnökhelyettes, Mátrai Miklós, aki a Hungária Biztosító elnöki tanácsadójaként tevékenykedik tovább. Utódja még nincs, így Rusznák Tamás kénytelen egy ideig helyettesek nélkül irányítani a testületet. (A másik elnökhelyettesi poszt már hosszú ideje betöltetlen.) Persze elképzelhető, hogy Mátrai pótlására már nem is lesz szükség, hiszen a kormány döntése értelmében (Figyelő, 1996/4. szám) a bank-, az értékpapír- és a biztosítási ügyeket a jövő év elejétől közös felügyelet ellenőrzi majd.

A Baf a jövőben erősíti helyszíni ellenőrzéseit, s a vizsgálatokhoz kevésbé vesz igénybe külső auditor cégeket. Az elmúlt év kiemelt feladatának egyébként a krízishelyzetbe került bankok problémáinak megoldása bizonyult: a Bankfelügyelet rendre még a válsághelyzet kialakulása előtt beavatkozott a pénzintézetek működésébe. A problémás bankok piacról történő “csendes” kivezetésének köszönhetően a betétesek kára jelentősen mérséklődött. Az intézkedések nyomán a Leumi, az Iparbankház és az Agrobank csődjét is sikerült elkerülni.

Ugyancsak az elmúlt esztendő eredménye, hogy sikerült előkészíteni a pénzintézeti törvény átfogó módosítását. A javaslat egyik fontos eleme az Európai Unió (EU) direktíváinak a magyar jogrendbe illesztése. Az a cél, hogy a hazai bankok ne kerülhessenek versenyhátrányba az EU-tagországok hitelintézeteivel szemben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.