Gazdaság

MEGSZŰNŐ BANKOK BETÉTEI – Számolnak velük

Továbbra is zavartalanul hozzájuthat pénzéhez az az ügyfél, akinek bankja az utóbbi időben felgyorsult szervezeti átalakulások nyomán hullott ki a hazai pénzintézeti szektorból. Legfeljebb az ösztönözheti betéteinek kivonására, hogy a megszűnő pénzintézet feltételei nem tudnak lépést tartani a tovább működőkével.

Annak érdekében, hogy a pénzforgalmi jelzőszámok megváltozása után alig egy hónappal az Agrobank ügyfeleinek ne kelljen újabb számlaszámváltozást elviselniük, a Mezőbankkal való egyesülés után a régi-új számok maradtak érvényben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntése értelmében a volt Agrobank a Mezőbank levelező bankja lett; a számlaszámok tekintetében úgy működik tehát, mintha az egyesült bank egyik fiókja volna. Az ügyfél számláját tehát továbbra is a december 4-étől érvényes jelzőszám azonosítja, legyen akár volt agro-, akár mezőbankos. A kétféle számlaszámrendszer a Mezőbankon belül mindaddig megmarad, amíg a bank – várhatóan 1997. január elsejével – egységes számítógépes rendszerre nem tér át. Ugyaneddig az időpontig kétféle lakossági folyószámla is él, a két bank effajta konstrukciója technikailag ugyanis olyannyira eltér egymástól, hogy csak az új rendszerben egységesíthető.

A lakossági folyószámlák feltételei lényegében azonosak. Ám az egykori Agrobank munkabér-átutaláshoz kapcsolódó folyószámlarendszerében az ügyfél lekötheti a pénzét, mi több, folyószámlahitelt is felvehet. Ilyen típusú folyószámlája van a szóban forgó mintegy 60 ezer ügyfél döntő többségének, jórészt egyetemistáknak. Amíg ez a rendszer pusztán az Agrobankhoz tartozott, nem volt nyilvános, azaz a szerződést a bank egy-egy intézménnyel, és nem önálló ügyféllel kötötte. Januártól azonban az “utca embere” is választhatja ezt a konstrukciót.

Persze, már amennyiben volt agrobankos fiókba, illetve azon 15 bankfiók egyikébe megy be, ahol volt agro- és mezőbankos folyószámla egyaránt nyitható. Az egyesüléssel 103 fiókra dagadt, majd az egységesítéssel 80 fiókra csökkentett hálózatból ugyanis 15 helyen él egymás mellett mind a két rendszer. (23 fiókra máris lakat került, azok értékesítésre várnak, számlaforgalmukat a legközelebbi fiókba irányították át, amiről az érintett ügyfelek tájékoztató levélből értesülhettek.)

Az uralkodó folyószámla-“típus” mindazonáltal a mezőbankos lesz, amely lekötési lehetőséget nem ad, csupán látraszóló betéteket fogad, és folyószámlahitelt sem nyújt. Egyelőre pedig azt az “agrobankos” úgynevezett home banking szolgáltatást sem nyújtja, amely szerint számítógépes vonalon is lehet átutalni.

Futamideje lejártáig a két bank valamennyi január 3-a előtt vásárolt betétjegye tovább él (lásd külön írásunkat). Ezen időpont óta azonban már módosult betéti palettáról válogathatnak az ügyfelek, a Mezőbank ugyanis meg kívánta szüntetni a betétek közti átfedéseket.

E hét végén zárnak a felszámolás alatt álló Iparbankház fiókjai. Mint ismeretes, a pénzintézet január 15-től már nem fizet kamatot a nála elhelyezett pénzösszegek után. A betétek kivonása megkezdődött, erről levélben értesítették a bank ügyfeleit. Lapzártánkkor a lakossági és vállalkozói ügyfelek még mintegy 200 millió forintnyi betétet nem vettek ki. Ez az összeg a bankvezetőség becslése szerint a fiókok február 9-i zárására 90-100 millió forintra apad.

Miután a fiókok bezárnak, az ügyfelek az Iparbankház központi fiókjába mehetnek pénzükért. Amint az – várhatóan egy hónapon belül, a folyamatban lévő ügyek rendezésével – ugyancsak bezár, az ügyfelek egy újabb ajánlott levélből tájékozódhatnak, mely bankhoz “folyamodhatnak” betéteikért. A két bank között ezt letéti szerződés teszi majd lehetővé.

A fogadó bankkal előreláthatólag még e héten sikerül megállapodnia az Iparbankháznak. Az ügylet nem csupán a betétek elhelyezésére terjed ki; a pénzintézet úgynevezett csomagszerződést kíván kötni. Olyan egyezségre szeretne jutni, aminek keretében az illető bank egyes hiteleit is átvállalná, vagyis névértéken átvenné, esetleg ingatlanát vásárolná meg. Az Iparbankház ügyfelei e banknál mindenesetre időbeli korlát nélkül vehetik fel még ki nem vont betéteiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik