Gazdaság

KÖRNYEZETVÉDELEM A PC-GYÁRTÁSBAN – A “kék angyal” nyomában

A személyi számítógépek közül elsőként a Siemens-Nixdorf gyártmányai nyerték el a környezetvédelem “kék angyal” emblémáját. A számítógépgyár a terméket és a gyártási folyamatot egyaránt igyekezett környezetbaráttá tenni.

A környezet kímélése a számítástechnikában is világszerte előtérbe került. Már a számítógépek, nyomtatók, más elektronikus berendezések tervezése, építése során gondolni kell arra, hogy a berendezések működés közben is, majd szétszedésükkor is a környezetvédelmi szempontoknak megfelelően viselkedjenek. A milliószámra készülő PC-k gyorsabban elavulnak, mint az autók. És akkor mit lehet kezdeni velük?

Egy személyi számítógép születése és halála között a Siemens Nixdorfnál néhány száz kilométer és néhány év a távolság. A vállalat az idei gazdasági évben 1 millió darab PC-t gyárt, amelyek e termékkörben elsőként nyerték el a környezetvédelem ismert “kék angyal” emblémáját. A németországi Augsburgban működő gyártól néhány száz kilométerrel északabbra, Paderbornban a leselejtezett-kiöregedett számítógépeket, nyomtatókat szétszerelő-újrahasznosító üzemet is létesítettek.

Az augsburgi gyárban külön laboratóriumot hoztak létre a környezetet nem szennyező megoldások kidolgozására. A cél az, hogy a gyártott PC-nek később minden egyes alkatrésze újból feldolgozható legyen. Néhány apró elem ennek eléréséhez.

A számítógépgyárak egy része a billentyűzetre a feliratot matricával teszi rá. Ez a felragasztott fólia később, az újrafeldolgozás során kis mennyiségben ugyan, de káros, mérgező gázt termelhet. Más gyártók festékkel viszik fel a jeleket a billentyűzetre, e festék oldószere is környezetkárosító. A Siemens Nixdorf a feliratot lézersugárral égeti bele a billentyűk anyagába, ami tartósabb is, mint a fólia vagy a festék, soha nem kopik le. A számítógépek háza Augsburgban ma már olyan műanyagból készül, amelynek 25 százaléka a régi műanyag házak megőrléséből származik. A technológiát a Bayer AG-val együtt dolgozták ki. Az üzemeltetési költségek csökkentése mellett környezetvédelmi hatása is van az energiatakarékos személyi számítógépek kifejlesztésének: alkalmaznak egy olyan elemet, amely észleli, ha a gép ugyan be van kapcsolva, de nem használják, és ekkor automatikusan várakozó üzemmódra – 30 watt alatti fogyasztásra – állítja. A gyártáshoz, ipari célra csak újratisztított vizet használnak, festés helyett oldószert nem igénylő elektrosztatikus porszórást alkalmaznak. A gépek kézikönyveit klórmentes papírra nyomtatják, és környezetbarát – higany- és kadmiummentes – elemeket használnak. Az egyes alkatrészeket a gyártás során megjelölik, hogy pár év múlva a szétszereléskor a különböző anyagok könnyen azonosíthatók legyenek.

A környezetbarát PC-gyártás aprólékos és költségesebb is, az előrelátás, a megfelelő eljárások később azonban megkönnyítik a páderborni “recycling center” munkáját. Itt 1994-ben 4500 tonnányi különböző eszközt szedtek szét, amelyek 82 százaléka volt újrahasznosítható, csak 18 százaléknyit kellett eldobni, 1995-ben javult az arány, 5400 tonnából csak 14 százalék lett hasznosíthatatlan hulladék. Szándékaik szerint az idén elérik a 90 százalékos újrahasznosítási arányt. Ez az újrafeldolgozó központ nemcsak Németországból, hanem egész Nyugat-Európából fogadja és szétdarabolja a régi, kiszolgált Siemens Nixdorf gyártmányokat. A felvásárláskor egy monitorért és billentyűzetért például 35 márkát, egy 10 kg alatti kisebb számítógépért 20 márkát, nagyobbért 30-at, egy 1200 kg feletti mágnestáras régi nagygépért 970 márkát adnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik