Gazdaság

ÖNKORMÁNYZATI MÉRLEGEK AUDITÁLÁSA – Tanulópénzek

A települési mérlegek auditálása, valamint a folyamatos könyvvizsgálás a jelek szerint a kisebb vállalkozásoknak hozhat hasznot, a nagyobbak ebben az új üzletágban egyelőre munka nélkül maradnak.

Viszonylag új üzletágnak számít Magyarországon az államháztartási intézmények auditálása. A társadalombiztosítási önkormányzatok mérlegeinek vizsgálatát követően a jogszabályi áttörés az elmúlt évben következett be, amikor – a Bokros-csomag részeként – törvényben írták elő a főváros, a megyék, a megyei jogú városok és a budapesti kerületek mérlegeinek auditálását. Azok a települések is feladatot adnak a könyvvizsgálóknak, amelyek hitelfelvételre szorulnak, feltéve, hogy mérlegük kiadási főösszege meghaladja a 100 millió forintot. Ebben az esetben a kölcsön visszafizetéséig kell könyvvizsgálót alkalmazniuk. Természetesen a két körön kívül eső önkormányzatok is auditáltathatják mérlegeiket, ez azonban számukra nem kötelező. Itt azt kell mérlegelniük a településeknek, hogy az auditálás – amelynek költségeit persze maguknak kell fedezniük – mennyiben segíti elő a jobb költségvetési tervezést. Az auditálásra kötelezett önkormányzatoknak az 1996-os központi költségvetés kihirdetését követően 75 napon belül kell benyújtaniuk a költségvetési zárszámadást és elfogadniuk a jövő évi költségvetést. Az auditorok tehát a napokban kezdtek munkához, ami várhatóan február második feléig tart.

Az önkormányzati piac jogilag ugyan megnyílt számunkra, a tisztán gazdasági szempontok érvényesülésére azonban még várni kell – fogalmazott a Figyelőnek Bienerth Gusztáv, a Price Waterhouse (PW) vezérigazgatója. A PW-nél nem titkolják csalódottságukat, hiszen mintegy tucatnyi pályázatot nyújtottak be, ám egyetlen önkormányzat auditálását sem nyerték el. Meg nem erősített információink szerint a “Big Six”, vagyis a hat nagy multinacionális könyvvizsgáló és pénzügyi cég többi magyarországi tagja is hasonlóan járt. Az önkormányzati auditálás ebben az évben a kisebb, sokszor egyszemélyes vállalkozások ügyévé vált.

Egy közepes nagyságú település vagy fővárosi kerület auditálásához komoly kapacitásra van szükség, egy ember munkája ehhez kevés – vélekedik Bienerth Gusztáv. További fontos követelmény, hogy az auditorok minden szempontból függetlenek legyenek a megbízóktól. Bienerth Gusztáv szerint az önkormányzatok egyelőre nem látják, mi az objektív könyvvizsgálat és az azzal összekapcsolódó pénzügyi tanácsadás haszna. Talán túlságosan fontosak számukra a lobbyérdekek — véli a vezérigazgató —, valamint nagy szerepet tulajdonítanak a felmerülő költségtényezőnek.

A polgármesteri hivatalok gazdasági szakértői ezzel szemben azt nyilatkozták lapunknak, hogy bár az auditorok “ára” fontos, az nem kizárólagos szempont a megfelelő könyvvizsgáló kiválasztásakor. Budapest, Szombathely, Ajka és Kaposvár közgyűlése szinte egybehangzóan három szempont alapján döntött a nyílt tenderre beérkezett pályázatokról. A szolgáltatási díj mellett a költségvetési-önkormányzati finanszírozásban szerzett gyakorlatot és a földrajzi közelséget egyaránt fontosnak tartották. A “kiugrott” államigazgatási pénzügyesek komoly szerephez jutottak.

A legnagyobb “falat”, a fővárosi önkormányzat mérlegének auditálását és a folyamatos könyvvizsgálásra kiírt pályázatot a Princz és társa Nemzetközi Könyvvizsgáló Kft. nyerte el, amely egy néhány főből álló vállalkozás. Mint Princz János, a cég tulajdonosa elmondta, a versenytársak között a mintegy félszáz millió forintos éves árbevételükkel a középmezőnyben foglalnak helyet. A kft. kiterjedt szakértői háttérrel dolgozik, és vezetőjének, hasonlóan több pályázati nyerteshez, államigazgatási tapasztalata is van – hiszen korábban az Állami Számvevőszéknél és a Pénzügyminisztériumban dolgozott.

Az 1,5 milliárd forintos éves árbevételű Price Waterhouse árajánlata a fővárosi kerületek és a kisebb megyei jogú városok esetében évi másfél millió forint körül mozgott, ami nem jelentősen magasabb, mint a pályázatok nyerteseinek szolgáltatási díjai. Tatabányán például 1,2 millió; Kaposváron 650 ezer; Ajkán 1,4 millió forintot fizet a település a könyvvizsgálónak (áfa nélkül) évente. Ajkán egyéni vállalkozó, Tatabányán egy kanadai kirendeltségű kft., Kaposváron pedig egy fővárosi cég helyi kirendeltsége nyerte a pályázatot, úgy, hogy szolgáltatási díjuk az általában 10-12 pályázó közül a legalacsonyabb értékhez közelített. A somogyi megyeszékhelyre 4,5 milliós, Tatabányára pedig 3 millió forintos árat tartalmazó pályázat is érkezett. Az önkormányzati mérlegek auditálásából egyelőre kiszorult Price Waterhouse abban bízik, hogy az 1996-os költségvetési mérlegek vizsgálatában már szerephez jut. Ezt annál is inkább remélhetik, mert egyes – főképp nemzetközi szervezetek által finanszírozott- projekteken dolgozva eddig is sikeresen működtek együtt néhány önkormányzattal. Bienerth Gusztáv az önkormányzati auditálás mai piacát a magyar piacgazdaság nyolc évvel ezelőtti kiforratlan állapotához hasonlítja: véleménye szerint jó esély van arra, hogy néhány év múlva az államháztartási könyvvizsgálás piaca is hasonló kedvező változásokon megy majd keresztül. Ezt néhány polgármesteri hivatalban sem tagadják. Az egyik gazdasági szakértő például úgy fogalmazott: az első év része annak a tanulási folyamatnak, melynek célja, hogy mindenkinek – az auditálásra nem kötelezett településeket is beleértve – érdeke legyen a pontos auditálás és a színvonalas pénzügyi tanácsadás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik