Gazdaság

KÁRPÓTLÁSIJEGY-CSERE FEBRUÁRTÓL – Árampapírok

A héten hozza nyilvánosságra az ÁPV Rt., hogy milyen átváltási aránnyal hajtják végre a kárpótlási jegyek idei részvénycseréjét. A jegyzés február 12-én indul a Délmagyarországi Áramszolgáltató (Démász) Rt. hárommilliárd forint címletértékű részvényeinek felkínálásával.

Az év első felében a hat magyarországi áramszolgáltató nyolc-nyolc százalékos pakettjét négy fordulóban ajánlják majd fel kárpótlási jegyek fejében, összesen 19,2 milliárd forint értékben. Ebből – az ötödik éve zajló kárpótlási folyamat során első ízben – 600 milliót különítenek el a határon túli kárpótoltak részére. A szakértők azonban nemcsak ezt a tényt értékelték pozitívan, hanem azt is, hogy ezúttal valódi vagyont értékesítenek a kárpótoltaknak. A felkínált szolgáltató társaságok mindegyike sikeres privatizáció után van, tehát az eredeti kárpótoltak – legalábbis elvileg – végre jól járhatnak.

A vagyonkezelők számítása alapján eddig mintegy 70 milliárd forint értékű kárpótlási jegyet használtak fel privatizációs tranzakciókban, kisebb részben kárpótlási jegy-részvény csere során. Az összes kibocsátott jegymennyiség 130 milliárd forintos címletértéke és a végső felhasználás különbségéből adódó 60 milliárd forint címletértékű jegy az állami vagyon iránti potenciális vásárlóerőnek tekinthető. Az ÁPV Rt. 1996. első félére bejelentett kínálata – amely az alanyi jogon kárpótoltak kezében lévő, becslések szerint 35-40 milliárdos jegycsomag több mint felének a felszívására elég – tekintettel van a másodlagos jegytulajdonosok, szövetkezetek, önkormányzatok és egyéb pénzügyi befektetők igényeire is. A részvénycsere lebonyolításával az OTP Értékpapír Ügynökség Rt., az OTP Bank Rt. és a Daiwa-MKB Rt. alkotta konzorciumot bízták meg. Részvényigénylésre az OTP 200 fiókjánál lesz lehetőség. A jegyzés február 12-én indul, és három hétig tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik