Gazdaság

A FINANCIAL TIMES VÁLLALATI TOPLISTÁJA – Az Egyesült Államok uralja a világrangsort

Szigorú vállalati átszervezések, vezető szerep a csúcstechnológiai innovációban és egy üdvös árfolyam volt az amerikai vállalati szektor segítségére. Az alábbiakban részleteket közlünk a Financial Times mellékletéből, amely sokszoros bontásban csoportosítja a világ, illetve az egyes régiók vezető vállalatait.

A Financial Times az idén állította össze először százas vállalati toplistáját, amely jó bepillantást enged a cégek világrangsorába.

Az első száz vállalat jó fele Egyesült Államokból való, ahol az elmúlt öt esztendőben a szigorú vállalati átszervezéseknek, a csúcstechnológiai innovációban játszott vezető szerepének és a kedvező dollárárfolyamnak köszönhetően jelentősen megerősödött a cégek nemzetközi versenyképessége.

A csúcsvállalatok közé 27 japán céget soroltak, amelyek mind a mai napig a hosszan elhúzódó, s néhány üzleti hiányosságukra rámutató recesszió hatásaitól szenvednek. További 19 vállalat Európából érkezett a csúcsra, pedig ők komoly jóléti kiadásokkal terhelten próbálnak versenyre kelni a náluk fürgébb amerikai és ázsiai versenytársakkal. És a csúcsra bekerült három újonnan iparosodott nemzet cége is: a szingapúri, valamint a hongkongi Telecomok és a dél-koreai energetikai vállalat.

A százakon belül az egyik legnagyobb csoportot a japán bankok alkotják, amelyek közül 6 bekerült az első húsz vállalat közé. Ezzel együtt nem árt figyelembe venni, hogy a japán bankszektort az összes hitelállomány öt százalékára rúgó rossz hitelek gondja nyomasztja. (A Business Week legutóbbi száma ezt részben a japán maffia banki behatolásának tulajdonítja.)

Az európai vállalatok a kontinens legerősebb olaj- és gázipari cégei közül kerülnek ki (a Royal Dutch/Shell a harmadik, a BP a 27.), illetve a gyógyszeripar óriásai (a Roche Holdings a 11., a Glaxo Wellcome a 25.), vagy a élelmiszer- és háztartásvegyipar üdvöskéi (a Nestlé a 28., az Unilever a 40.), továbbá jelen van egy biztosítótársaság is (az Allianz Holding a 32.). Kivonatos összeállításunk a teljességre való törekvés nélkül jól mutatja a nemzetközi vállalati trendeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik