Gazdaság

A BB RENDKÍVÜLI KÖZGYŰLÉSE – Zéró összegű játszma

admin
admin

1996. 01. 31. 00:00

A privatizáció után alig másfél hónappal immár az új tulajdonosok jóváhagyásával rendeződött a Budapest Bank tőkehelyzete. A keddi rendkívüli közgyűlésen megválasztott hattagú igazgatóságban helyet kapott Singlovics Béla, aki a jövőben is ellátja a bank vezérigazgatói teendőit.

A rendkívüli közgyűlésre elsősorban a költségvetéstől – az Állami Vagyonkezelő Rt.-n keresztül – tavaly februárban tőketartalékként kapott 12 milliárd forint elszámolása miatt volt szükség. Mint ismeretes (Figyelő, 1995/51. szám), ezt a juttatást a Budapest Bank (BB) sikeres privatizációja okán megtarthatta. Ám ahhoz, hogy a szóban forgó összeget a bank az 1993-ban előírt egyszeri tartalékképzési kötelezettség miatt keletkezett eredménytartalék-hiány megszüntetésére fordíthassa, először le kellett szállítania, majd fel kellett emelnie alaptőkéjét a hiány összegével. E könyveléstechnikai művelet nem érintette az rt. december 19-én kialakult részvénystruktúráját. Ezek szerint az EBRD továbbra is 32,4, a General Electric Capital (GEC) 27,4, a magyar állam 22,8, míg a kisrészvényesek összesen 17,4 százaléknyi papírt birtokolnak. Végeredményben a BB alaptőkéje sem változott – valamivel több mint 20 milliárd forintot tesz ki. Ezzel a bank továbbra is a legtőkeerősebb hazai pénzintézetek közé tartozik, 200 milliárd forint feletti mérlegfőösszegével pedig a hatodik legnagyobb banknak számít – hangsúlyozta a rendkívüli közgyűlés után a tisztségében megerősített vezérigazgató, Singlovics Béla. Mindazonáltal a bank 20 százalék feletti tőke-megfelelési mutatója bőven meghaladja a hatályos pénzintézeti és a kormány elé beterjesztett új hitelintézeti törvényben (Figyelő, 1996/4. szám) egyaránt 8 százalékban meghatározott szintet.

A részvényesek módosították a bank alapszabályát is. Ennek értelmében az alaptőke bármilyen mértékű és irányú megváltoztatásáról ezentúl csak a közgyűlés dönthet. Több kisrészvényes érdeklődésére kiderült: az osztalékelsőbbségi részvények átalakításáról a BB tavasszal megrendezendő évi rendes közgyűlése határozhat, feltéve, hogy ezt az ilyen papírok tulajdonosainak legalább kétharmada igényli. Mindenesetre a döntésnél figyelembe kell venni, hogy az osztalékelsőbbségre szóló jogosultság akkor sem vész el, ha a bank éveken át – mint az 1993 és 1995 között történt – egyetlen fillért sem juttat részvényeseinek az eredményből. Singlovics Béla mindenesetre kijelentette: 1996. évi eredményéből a BB valószínűleg nemcsak a bankba tud majd visszaforgatni, hanem az új tulajdonosok hozamelvárásainak is képes lesz megfelelni. Az új tulajdonosi viszonyokat tükröző hattagú igazgatóság elnöke, George R. Tappert pedig az újságírókkal azt közölte, hogy a GEC hosszú távú érdekeltségnek tekinti részesedését a Budapest Bankban. Bár részesedésük növelésének lehetőségét vizsgálják, egyelőre ez a kérdés “nem időszerű”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.