Gazdaság

AZ EURÓPAI PÉNZÜGYI UNIÓRÓL – Egy Nobel-díjas “nem”

admin
admin

1996. 01. 24. 00:00

Különös érdeklődésre tarthat számot az 1992-ben közgazdasági Nobel-díjjal kitüntetett Gary S. Beckernek, a chicagói egyetem professzorának az Európai Pénzügyi Unióval (EMU) foglalkozó cikke. Címe: Mereven visszautasítani.

A pénzügyi uniót (EMU) akkor támogatná mind a 15 tagország polgárainak többsége, ha biztosak lehetnének abban, hogy a jövőbeni európai központi bank ugyanúgy viselkedik majd, mint a német központi bank. Ezzel szemben jogos az aggály, hogy az EMU pénzpolitikája a kompromisszumok és a különböző pénz- és fináncpolitikai igényű tagállamok közötti politikai kötélhúzás eredményeként alakul majd ki. Egy körkérdés eredménye: a németek 73 százaléka nem hiszi, hogy egy közös valuta olyan stabil lenne, mint a német márka. Bizonyosan ez magyarázza, hogy Helmuth Kohl szövetségi kancellár nem vállalta a kockázatot, hogy a németek népszavazáson nyilváníthassanak véleményt az EMU-ról.

Azonban egyes németek saját vagyonukkal már a valutaunió ellen “szavaztak”. A svájci frank értéke nőtt a német márkához viszonyítva, mert a németek vagyonuk egy részét svájci frank által dominált tőkebefektetésekbe helyezték át, jóllehet azok kevesebb tőkehozamot eredményeznek, mint a német tőkebefektetések. Ezzel szemben a német szövetségi hitelek, amelyek 1999 után lesznek esedékesek, a pénzpolitika bizonytalanságai miatt már erős kamatprémiumokat igényelnek.

A valutaunióra vonatkozó tervek Spanyolországban, Görögországban, Olaszországban és olyan más országokban a legnépszerűbbek, amelyek Németországénál magasabb inflációt és kevésbé stabil pénz- és költségvetési politikát tudnak felmutatni. Szerencsére van segítség ezen országok számára anélkül, hogy az a tudatos stabilizációs pénz- és valutapolitikát folytató országok rovására történne. Ahelyett, hogy a hatalmat egyetlen központi bank kezébe tennék le, sokkal előnyösebb volna tovább decentralizálni és támogatni a valuták közötti versenyt.

Fontos lépés lehetne ebben az irányban, ha egy valutaunió mindegyik tagállama megengedné, hogy adóbevételeit nemcsak a mindenkori nemzeti valutában, hanem német márkában, angol fontban, francia frankban és esetleg még néhány más valutában is be lehessen fizetni. Így az átváltási árfolyamokat a kereslet és kínálat piaci erői határoznák meg.

A valuták közötti verseny hozzájárulna a felelőtlen kormányok megfegyelmezéséhez. Ugyanis valutáik értéke gyorsan csökkenne, ha megpróbálnák, hogy inflációval másszanak ki pénzügyi problémáikból. Hiszen ekkor a magánszemélyek és vállalatok stabilabb valutákban bonyolítanák ügyleteiket.

Abból lehet kiindulni, hogy a legtöbb ország lakossága továbbra is a saját valutáját részesíti előnyben. Azonban olyan mértékben, ahogy a polgárok bizalma erősödik az új rendszer iránt, a fogyasztók, munkavállalók és üzletemberek egyre fokozódó mértékben fognak olyan valutákat használni, amelyek stabil vásárlóerővel rendelkeznek. Ezzel a megközelítéssel a németek és mások is abba a helyzetbe kerülnének, hogy főleg a saját valutájukra támaszkodhatnak mindaddig, amíg az továbbra is jó teljesítményt mutat fel.

Megfelelő idő után a tranzakciós költségek a különböző valutákkal folytatott kereskedelemben valószínűleg már csak elhanyagolható összeget fognak kitenni.

A nemzetek világszerte felismerték már azokat a hatalmas előnyöket, amelyeket a verseny eredményez a monopóliummal szemben. Az Európai Unió az egységes valutára vonatkozó jelenlegi terveivel teljes mértékben elereszti a füle mellett ezt a tanulságot: ösztönözni a nagyobb versenyt az európai valuták között és elutasítani a felelőtlen állami pénz- és fináncpolitikát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.