Gazdaság

ETIKAI ÜGYEK A MABISZNÁL – Családi perpatvar

Két biztosító beadványban fordult az elmúlt héten a Magyar Biztosítók Szövetségéhez (Mabisz), amelyben kifogásolják néhány társaság piaci magatartását.

A szakmai szövetségnél – az MTI értesülése szerint – a Hungária és az Európa-Gan Biztosító tett “feljelentést”. Az előbbi tisztességtelen piaci magatartással vádolja a Generali Budapest és az ÁB-Aegon Biztosítót, mondván: a két társaság különféle tanintézetekben olyan felhívást tett közzé, amely a szülők más biztosítóval fennálló szerződéses kapcsolatának felbontására irányul. A Providencia Biztosító piaci magatartását a Hungária azért kifogásolja, mert az megállapodott a Magyar Postával, hogy a posta dolgozói közreműködnek a más biztosítóval kötött felelősségbiztosítási szerződések megszüntetésében.

Az Európa-Gan Biztosító az Atlasz Utazási Biztosítót vádolja az alkalmaztatási szabályok megsértésével, vélekedésük szerint ugyanis az Atlasz, saját életbiztosítási üzletágának kiépítése során, úgymond “átcsábította” a társaság egyetlen kockázat-elbírálóját és annak helyettesét, súlyosan veszélyeztetve ezzel a folyamatos és színvonalas szakmai munkát.

Információink szerint a Mabisz etikai és versenyfóruma a hónap utolsó napjaiban ül össze, hogy állást foglaljon a két beadvánnyal kapcsolatban. A testület a Mabisz elnökségének tagjaiból áll, így abban minden biztosító képviselteti magát. Könnyen lehet azonban, hogy egy füst alatt foglalkoznak majd azzal is, miként jutott a közvélemény elé idő előtt a “házon belüli” perpatvar, mivel az etikai és versenykódex szerint csak a fórum rendelheti el, a szabálysértés tényének megállapítása esetén, annak publikálását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik