Gazdaság

Védelmi kérdések

A STABILIZÁCIÓS GAZDASÁGPOLITIKA eredményeit és jövőjét is igyekszik óvni a pénzügyminiszter, aki újabb – tíz pontból álló – kiáltvánnyal fordult a nemzethez, ezúttal a privatizációs többletbevételek felhasználásának ügyében. Bokros Lajos hosszú szakmai fejtegetéssel próbálja megvédeni azt a Parlament által egyébként december második felében már jóváhagyott, általa optimálisnak tartott javaslatot, miszerint a szóban forgó pénzeket teljes egészében az államadósság csökkentésére kell fordítani.

AZ INFLÁCIÓ I VÉDEKEZÉST is szolgáló megoldással Bokros szerint mindenki jól járna, kivéve talán a kormányzó pártokat, amelyek – legalábbis politikai értelemben – némi hátrányt szenvednének, mert elesnének jó néhány népszerűség-javító lépés lehetőségétől. Azért a hivatásos politikacsinálókat sem kell félteni: mint hírlik, a kormányfő az javasolja, hogy csapatának tagjai – egészen a helyettes államtitkári posztig – mintegy ötvenszázalékos béremelést kapjanak. A honatyák a tavalyinál bruttó harminc százalékkal több alapfizetést tehetnek majd zsebre.

AZ ÁRVÍZVÉDELEM eddig félmilliárd forintjába került az országnak, s várhatóan hasonló nagyságrendű összeget igényel majd a károk helyreállítása is. Az efféle természeti csapásnál persze jóval több pénzt vihet el egy-egy kényszerű gazdasági beavatkozás: a Mezőbank és az Agrobank fúzióját megalapozó állami tőkesegítség például kilencmilliárdot igényelt; igaz, ezzel állítólag egy esetleges felszámolás harmincöt milliárdnyi költségvetési kiadását sikerült megspórolni. A kormányígéretek szerint mindenesetre ezzel a lépéssel a bankkonszolidáció véget is ért. A többit már egy jól sikerült bankprivatizációnak kellene elvégeznie.

ÁTADTÁK AZ ELSŐ FIZETŐ-AUTÓPÁLYÁT Győr és Hegyeshalom között, amely a gyorsabb és komfortosabb összeköttetésen túl a régi út melletti települések lakóit is hivatott lenne megvédeni a Bécsbe tartó autók áradatától. A borsos úthasználati díj miatt azonban, úgy tűnik, a védekezés inkább csak a nyugati autósok ellen mondható sikeresnek.

AZ ÉV ELEJI TŐZSDEI BOOM során számos részvény árfolyama soha nem látott magasságokba tört, olyannyira, hogy jó néhány papír kereskedését – a piacot védendő – időlegesen fel is kellett függeszteni. Ugyancsak felívelőben van a tavalyi társaságiadó-bevételek végösszege, aminek következtében a központi büdzsé hiánya várhatóan alacsonyabb lesz majd a pótköltségvetésben megszabottnál.

A KORASZÜLÖTT JÓLÉTI ÁLLAM LEÉPÍTÉSE – kiegészítve a feketegazdaság elleni védekezéssel – eközben tovább folyik. Mindkét célt egyszerre szolgálja az az új adóhivatali utasítás, amelynek értelmében ezután adót kell fizetni a munkáltató által vásárolt buszbérletek munkaidő utáni használatáért …

Ajánlott videó

Olvasói sztorik