Gazdaság

Valuta helyett magyar kártya

A Figyelő is több ízben foglalkozott a bankkártyákkal (például 1995/48. szám). Most különös aktualitást ad a témának, hogy az elfogadott új devizatörvény értelmében a magyar állampolgároknak módjuk lesz forintalapú bankkártyájukkal külföldön is fizetni a turisztikai szolgáltatásokért, azok segítségével vásárolhatnak, készpénzt vehetnek fel stb.

Azt hiszem, a magyar bankkártyák felhasználási lehetőségének bővítését csak helyeselni lehet, ez a fejlődés útja.

Magyarországon azonban több külföldi kereskedelmi vállalat működik, amelyek sem bankkártyát, sem garantált bankcsekket nem hajlandók elfogadni. Ilyen például a Michelfeit, a Kaindl, a Bau-Welt stb. Ezek a cégek saját országukban vagy más nyugati országban természetesnek veszik, hogy az ügyfél például bútorvásárláskor 50 ezer schillinget nem készpénzzel, hanem kártyával fizet ki. Magyarországon viszont ugyanezek a cégek a kártyával vagy csekkel fizetni akaró vevőket kerek perec elutasítják. Nem valószínű, hogy ezekben az üzletekben ne tudnák: Budapesten nem nagy öröm többszázezer forint készpénzzel a zsebben vásárolni, főleg, ha egyáltalán nem biztos, hogy a keresett árut meg is találja a vevő, illetve azonnal meg tudja venni és nem csak több hónapos előjegyzés után (például bútor esetében), amire természetesen csak előleget kell fizetni. Én már több ilyen budapesti üzletben kérdeztem ennek az okát, de elfogadható, tényszerű választ sehol sem kaptam. Így lehetőleg kihagyom ezeket az üzleteket a vásárlásaimból.

Azt tudom, hogy Magyarországon még nemigen terjedt el a pénzhelyettesítők használata – bár ebben az ilyen üzleti magatartás is szerepet játszik -, és a vállalkozói körben a készpénzfizetés a “biztonságos”. De a forintalapú kártyával vagy garantált csekkel rendelkező természetes személyek esetén az üzletnek nincs kockázata. A kártya vagy csekk ellenértékének beszedésére fordított időért pedig valószínűleg kárpótol az azok elfogadásával járó forgalomnövekedés.

Mindenesetre érdekes szituáció lesz, ha ezeknek az áruházaknak a németországi, ausztriai stb. üzleteiben elfogadják a magyar bankok kártyáit, csekkjeit, de itt Magyarországon nem.

Jó lenne, ha a bankkártyáknak a kereskedelemben való elfogadására a magyar bankok itthon nagyobb hangsúlyt helyeznének, mert sokkal több olyan ügyfelük van, aki csak itthon akar kártyával fizetni, mint ahánynak módja lesz forintalapú, külföldön is felhasználható bankkártyát váltani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik