Gazdaság

VÁLTOZÁSOK A COLONIÁNÁL – Egységben az erő?

Új vezérigazgatója van januártól a Colonia Biztosítónak, Csurgó Ottó korábbi vezérigazgató-helyettes személyében. Ezzel párhuzamosan a társaság részvényeinek 51 százalékát az anyavállalat, a kölni Colonia konszern átadta a bécsi központtal szerveződő Nordstern Colonia Central Europe Holdingnak.

A változások az anyavállalat tulajdonosának, a francia UAP-csoportnak Közép-Európával kapcsolatos stratégiájából adódnak – nyilatkozta lapunknak az újonnan kinevezett vezérigazgató. Ennek lényege, hogy a térségben működő Colonia-leányvállalatokat egy bécsi központú holdingban egyesítik, s közöttük hálózatszerű kapcsolatot hoznak létre. A holdinghoz tartozó vállalatok egységes termékszerkezetet alakítanak ki, egységes marketingpolitikával lépnek fel, s az értékesítés és a káradminisztráció számítástechnikai hátterét is egységesítik. A különféle módozatok díjait és az egyéb kondíciókat a helyi vállalatok alakítják ki az adott ország fejlettségéhez és piaci viszonyaihoz igazítva.

A holdinghoz egyelőre az osztrák és a magyar leányvállalatok, illetve a tavaly létrehozott liechtensteini társaság tartoznak, később várható a jelenleg szervezés alatt álló cseh, szlovák és szlovén társaságok csatlakozása is. Az egységes hálózattól azt remélik a tulajdonosok, hogy a térség országainak az Európai Unióhoz való csatlakozásakor lényegében már azonos szintű szolgáltatást képesek nyújtani.

A magyar Coloniára különösebb terheket nem ró a váltás, mindazonáltal Csurgó Ottó szerint a hálózatok összekapcsolása további beruházásokat és szervezeti változásokat igényel majd. Ezzel párhuzamosan a biztosítónak legkésőbb a jövő évig nyereségessé kell válnia ahhoz, hogy az átállás zökkenőmentes legyen. Ezt némileg kétségessé teszi, hogy a biztosítónak tavaly legalább 6-700 millió forintos előre nem tervezett vesztesége keletkezett, elsősorban a gépjármű-biztosítások területén, ugyanakkor az infláció is felülmúlta a várakozásokat. A társaság ezért az év eléjén – a többi biztosítóhoz hasonlóan – átlagosan mintegy 30 százalékkal emelte a casco-biztosítások díját, ugyanakkor már tavaly megkezdte a kötelező biztosítási állomány “karcsúsítását”. Az idei év egyik legfőbb célja a több lábon állás megteremtése, ami az egyéb lakossági üzletágak, az élet- és vagyonbiztosítás erősítését és a jelenlegi 4-5 százalékos piaci részesedés megőrzését takarja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik