Gazdaság

LISZTKIVITELI ZÁRLAT – Két malomban…

Miután az IKM tavaly októbertől – a belső ellátás biztonsága érdekében – engedélykötelessé tette a búza, a búzaliszt és a kukorica exportját, a gabonakereskedők türelmetlenül várták az új évet. Hiába: a zárlat egyelőre nem oldódik.

Az elmúlt év utolsó, decemberi agrárrendtartási ülésén a Gabona Terméktanács sikertelenül kezdeményezte, hogy – akár kvótához kötötten – legalább a búzalisztre adjanak kiviteli engedélyeket. A Földművelésügyi Minisztérium képviselője ugyan támogatta a javaslatot, de az ipari és kereskedelmi, illetve a pénzügyi tárca képviselői elhárították azt. Arra hivatkoztak, hogy még nem zárult le a tavalyi “gyanús” gabonakereskedelmi ügyletek kivizsgálására indított ÁSZ-vizsgálat, s nem érkeztek meg a december végi statisztikai adatok sem.

A terméktanács – amely más kormány-állásfoglalást akar kiharcolni az ügyben – “megóvta” a döntést, ám ennek egyelőre nincs sok foganatja. A fricskát azért is sérelmezik, mert a módosított rendtartási törvény szerint az agrárkereskedelmi döntésekben tavaly decembertől már a földművelésügyi miniszter, nem pedig az ipari és kereskedelmi, még kevésbé a pénzügyminiszter a rendeletalkotó. Makai György, a Gabonaszövetség titkára szerint az elutasítás indoklása sem állja meg a helyét, hiszen az ÁSZ-nál kompetensebb Versenyhivatal vizsgálata már lezárult, és rendben találta az ügyleteket.

Fájó a kukoricát érintő kiviteli engedélyek kiadásának stopja is. Azok az exportőrök, akiknek üzletét az engedélyeztetés visszaállításával tavaly ősszel megtorpedózták, érthető módon szeretnék megtartani az ügyfeleiket, és teljesíteni az előzetes megállapodásokat. A szövetségben és a terméktanácsban egyaránt piacgazdaságibb megoldásnak tartották volna, ha a kormány – javaslatuknak megfelelően – nem a kézi vezérlést (az engedélyeztetést), hanem a kivitel átmeneti felfüggesztését választja. Azért pedig, hogy a hivatalos statisztika egy hónapot késik, nem a piaci szereplők hibáztathatók. A kereskedők egyébként ősszel úgy számítottak, hogy a takarmánygyárak készletének feltöltéséig bizonyosan nem adnak ki újabb exportengedélyeket. Pedig szakmai becslések szerint országszerte 3-400 ezer tonna exportárualap várakozik a magtárakban, miközben a világpiaci ár töretlenül emelkedik.

A tavaly visszaállított engedélyezés után idén sem számíthatnak túl sok jóra a gabonakereskedők. Elég csak annyit megemlíteni: már felmerült a magas külpiaci árak miatti extra bevételeket megnyirbáló költségvetési exportadó ötlete is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik