Gazdaság

ÚJ HATÁRIDŐS TERMÉK A BÉT-EN? – Valutakosarazás

Még tavaly ősszel döntött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Tanácsa egy, az MNB valutakosarát leképező határidős kontraktus bevezetéséről. Érdemes áttekinteni, milyen befektetési előnyök várhatóak a tervbe vett devizaterméktől.

A hazai határidős devizatőzsdék forgalmi adatait szemlélve egyértelmű, hogy a Magyar Nemzeti Bank valutakosarát leképező összetett ügyletek mind nagyobb népszerűségnek örvendenek. Az ilyen “kosaras” ügylet esetében a befektető egyidejűleg nyit pozíciót az MNB-kosárnak megfelelő 30-70 százalékos arányban dollárra és ecu-re, illetve az utóbbit gyakran helyettesítő márkára. A forint – korlátozott – árfolyammozgásából adódó kockázatokat kiküszöbölni akaró hedzselő ugyanis ettől remélheti, hogy devizája – vagy forintja – átváltási értéke biztosan a kívánt módon alakul.

A Hufex névre keresztelt kosár-kontraktus – a fent ismertetett okból – 7:3 arányú mértani átlagot képezve egyesíti az ecu-t és a dollárt. A leendő határidős devizatermék előnye, hogy elszámolóár-mozgása – jellegénél fogva – nincs kitéve a befektetők orra alá sok borsot törő dollár-ecu keresztárfolyam-változásnak. Alkalmazásával nagymértékben egyszerűsödik a tőzsdei szereplők dolga, hiszen az eddigi kettő helyett csupán egy ügyletet kell kötniük. Nincs gond a megfelelő arányok beállításával és az időbeli egyeztetéssel, s az esetenként jelentkező likviditási nehézségek is csak egyetlen termék piacára korlátozódnak.

Az viszont kérdés, hogy az új kontraktus piacának likviditása mikor ér el olyan szintet, aminél a befektetők nagyobb méretű pozíciók megnyitására is nyugodtan vállalkozhatnak. A megfelelő forgalom szempontjából meghatározó lehet a kereskedelmi bankok aktivitása. A pénzintézetek szakértőivel folytatott előzetes megbeszéléseken azonban kiderült, hogy némelyik bank számára nehézséget okozhat az összetett devizapozíciók mérlegbe állítása. Így szükségessé válhat a Hufex “visszaváltoztatása” ecu-re és dollárra, ami ugyan nem egyszerű pénzügyi-matematikai feladat, mindazonáltal megoldható, s ez egyben a kosár-kontraktusban megnyitott pozíciók más instrumentumokkal való lefedezésére is lehetőséget ad.

Világos, hogy egy tőzsdei ügyletnek kisebbek a költségei, mint kettőnek, hiszen a befektetőnek kevesebb jutalékot és brókerdíjat kell fizetnie. Ám az talán még ennél is fontosabb, hogy az elszámolóház vélhetően a szimpla deviza-kontraktusokénál kisebb összegű alap- és változó letéttel is beéri majd a Hufex-ügyletek után. A dollár és az ecu árfolyammozgása ugyanis rendszerint ellentétes, így jelentős részt kioltja egymást. Emiatt jóval kisebb elszámolóár-ingadozással lehet kalkulálni, ami csökkenti a pozíció-tulajdonosok esetleges fizetésképtelenségével kapcsolatos kockázatot. A kosár-kontraktus adózási előnyöket is nyújthat felhasználóinak, mivel az egyes tőzsdei ügyletek nyereségéből származó adóalap – a nem egyéni vállalkozó magánbefektetők számára – az szja szerint nem csökkenthető más ügyletek veszteségével. Így a külön-külön megnyitott pozíciók egyik lábán elért nyereség után meg kell fizetni az adót, miközben a másik lábon – a fordított árfolyammozgás következtében – esetleg veszteséget kell elkönyvelni. A dollárt és az ecu-t egybecsatornázó kosár-kontraktus esetében ez a veszély nem áll fönn, így a Hufex segítségével automatikusan megvalósul a nettó elvű adózás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik