Gazdaság

FŐISKOLA ANGOL MINTÁRA – Házhoz jöttünk!

Már hosszú évek óta nem kell a fürdőszobában tartózkodnunk ahhoz, hogy mossunk – kimos az automata. Egy ideje nem kell otthon lennünk ahhoz, hogy kifizessük a lakbért – leemelik a bankszámlánkról.

Újabban nem kell Oxfordba mennünk, hogy oxfordi diplomát szerezzünk – lehetővé vált itthon is. A hazai business schoolok némelyike ugyanis rájött arra, hogy csak úgy tud hosszú távon érvényesülni és hírnevet szerezni, ha Európában elfogadott diplomát ad a huszonéves pályakezdő hallgatók kezébe. A tavalyi tanévben végzett az első főiskolai évfolyam, amelyik nemzetközi Bachelor of Arts (BA) in Business Studies végzettséggel lép – igen jó esélyekkel – a munkaerőpiacra. A Számalk és a Duna-holding Rt. által alapított International Business School az oxfordi Brookes Universityvel együttműködve az egyik legszínvonalasabb graduális üzleti képzést nyújtja itthon. Noha a végzettséget tanúsító oklevél a hazai főiskolai diplomával egyenértékű (a Művelődési és Közoktatási Minisztérium beleegyezése alapján), a képzés rendjét az angol egyetem oktatási módszereinek hazai viszonyokra történő adaptálásával alakították ki. Ez annyit tesz, hogy a hallgatókat tutoriális rendszerben, a praktikumra való törekvés jegyében oktatják. Az első évfolyam tematikája például az angol nyelvtudás továbbfejlesztése mellett az üzleti vállalkozás természetének bemutatására és az alapvető készségek elsajátítására helyezi a hangsúlyt. Második évtől az órák és a vizsgák angol nyelven folynak, ami későbbi pályájuk során az itt végzőket szinte utolérhetetlen előnyhöz juttatja. A hazai viszonyok között ismeretlen “szendvics-képzés” lehetővé teszi, hogy a diákok a harmadik évben multinacionális cégeknél, vagy különböző nagyvállalatoknál szakmai gyakorlaton vegyenek részt. A negyedik évben a valós üzleti életben szerzett tapasztalatok nyomán kevésbé kötött tantárgystruktúra alapján mélyítik el tudásukat a választott területeken a hallgatók. Erre az évre minden diák kap egy úgynevezett visiting-tutort is. A szakmai gyakorlat azonban ennél több profitot hoz, hiszen az esetek kilencven százalékában a cégek átvállalják a tandíjat, és ösztöndíjakkal előre “leszerződtetik” a diákokat. Ezek után nem meglepő, hogy a frissen végzettek közül egyetlen diáknak sem voltak elhelyezkedési nehézségei. Mint Hay György marketing igazgató fogalmazott: ha nem hetvenöt, hanem százhetvenöt hallgató végzett volna az idén, akkor azokat is “elkapkodták volna”.

Az első évfolyam sikeres útra bocsátásával egyidejűleg az intézmény a jövő tanévtől a Master fokozat (MBA) beindítását tervezi, amire egyelőre a nemzetközi me-nedzsment témakörön belül nyílik majd lehetőség. A graduális képzés bővítésén túl ez év őszétől a post-secondary képzés bevezetését is tervezik. Ennek keretében a már érettségizett érdeklődők úgynevezett nulla-dik évfolyamon készülhetnek föl a főiskolai felvételire.

1997-től posztgraduális Eurokrata képzést is indít az iskola. Feltehetőleg nagy lesz az érdeklődés eziránt a szak iránt, hiszen az Európai Unióhoz való csatlakozás esélye újfajta szakmai tudást követel meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik