Gazdaság

AGROBANK-MEZŐBANK HÁZASSÁG – A konszolidáció vége?

Felszámolás helyett a két pénzintézet összevonásáról és konszolidálásáról döntöttek a tulajdonosok az Agrobank és a Mezőbank január 3-án megtartott rendkívüli közgyűlésén. A fúzió támogatására a kormány – egyszeri és utolsó segítségként – 9,3 milliárd forintos konszolidációs támogatást adott az egyesült banknak.

A Mezőbanknak nyújtott segítséggel a bankkonszolidáció általános értelemben is befejeződött, s teljesen kizárt, hogy a magántulajdonban lévő bankok ezután állami tőkejuttatásban részesüljenek – jelentette ki a közgyűlésen a többségi állami tulajdonosok képviseletében Bokros Lajos pénzügyminiszter. Az állami bankoknál sem lesz több kötvényapport, viszont a korábbi kormánydöntésekből eredően a költségvetés még számolhat garanciavállalással. A kívánatos azonban ezen bankok esetében is a mielőbbi privatizáció, és a működőképesség javításához szükséges tőkét a szakmai befektetőknek kell hozniuk. Ez már csak azért is fontos lenne – mutatott rá a miniszter -, mert a küszöbönálló OECD-tagságunk miatt a külföldi bankoknak is meg kell majd engedni a fióknyitást, s ez tovább élezi a versenyt a pénzintézetek között. Ennek bevezetése ugyan csak két év múlva várható, azonban eddig az időpontig gyakorlatilag le kellene zárulnia a magyar bankprivatizációnak.

Az Agrobank és a Mezőbank összeolvadásával kapcsolatban a pénzügyminiszter kiemelte: a kormány – a Világbank “rosszallása” ellenére – azért is támogatta a fúziót, mert az előzetes számítások szerint a két, jelentős tőkehiánnyal küszködő pénzintézet felszámolása legalább 35 milliárd forintba került volna. A Mezőbank néven tovább működő, 87,4 milliárd forintos mérlegfőösszegű új középbank esetében viszont – a konszolidáció lezárása után – van esély a sikeres privatizációra.

Egyelőre azonban az elsődleges feladat a veszteségek felszámolása, amelyből mindkét pénzintézet jócskán vitt a “közösbe”. Az előzetes számítások szerint a Mezőbank 700 millió forintos, míg az Agrobank 8,2 milliárd forintos veszteséggel zárta az évet. A fúzióba a Mezőbank 8,894 milliárd forint, az Agrobank pedig mínusz 5,2 milliárd forint saját tőkével lépett be; igaz, az előbbi már tartalmazta a kormány által január másodikán végrehajtott állami tőkeemelést is. Az új bank vagyona ennek alapján 3,62 milliárd, alaptőkéje 3,436 milliárd forint lett, a különbözet pedig pozitív előjellel az eredménytartalékba került.

Kabai Gyula, az egyesült bank tisztségében megerősített vezérigazgatója jelezte: a korábbi Mezőbank-részvényeket 18, míg az Agrobankét 1 százalékon cserélik be az új részvényekre. Ezen az áron ugyanakkor a bank visszavásárolja a régi részvényeket azoktól a tulajdonosoktól, akik a fúzió ellen szavaztak. A közgyűlés új igazgatóságot és felügyelőbizottságot is választott. Az öttagú igazgatóság elnöke Szerdahelyi Péter, korábbi FM-államtitkár lett, a kilenc tagú felügyelőbizottságban pedig a dolgozói képviselők mellett Mihalik László (Sasad Mgtsz) és Markovszky György (Csopak), illetve Török Ottóné és Fábián István (PM), Tarján Balázs (FM) és Muzsay Géza (Glória Biztosító) kapott helyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik