Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC ‘95 – Volt már jobb év is

Lényegében beigazolódott a Budapesti Értéktőzsde távozó elnökének nagy vihart kavart év eleji jóslata, hogy 1995-ben főként a medve uralja a részvények piacát. Az óév, néhány kivételtől eltekintve, csekély örömöt okozott a befektetőknek.

A mexikói válság következtében kialakult év eleji pánikhangulat lecsengése után mindenki bizakodva tekintett az elkövetkező év elé, ezért nem csekély megrökönyödést váltott ki az akkori tőzsdeelnök, Bokros Lajos egy sajtóbeszélgetésen elhangzott mondata, miszerint 1995-ben a medve uralja majd a részvénypiacot. A jóslat beigazolódott: a tőzsdeindex alakulását szem előtt tartva csupán néhány szerencsés befektetőnek adatott meg az elmúlt év során, hogy az állampapírok jóval 30 százalék fölötti kamatát meghaladó hozamot érjen el a részvénypiacon.

A Magyarország külföldi megítélésében bekövetkezett változás is csupán néhány társaság papírjainak a kelendőségén javított, amiben főként a bázisévet jócskán meghaladó nyereség játszotta a főszerepet (Graboplast, Pannonplast, Prímagáz, Richter, Zalakerámia). Volt, amikor ez sem volt elegendő. A tulajdonosi körben bekövetkezett változás alapjaiban változtatta meg a befektetők véleményét az Egisről. Az agrárgazdaság recesszióját szem előtt tartva páratlan sikerként értékelhetjük a Pick nyereségességének mintegy 25 százalékos javulását, ennek ellenére a befektetők elfordultak a szalámigyár papírjaitól, amelyek ez idő tájt csak a háromnegyedét érik annak, amit az év elején. Hasonlóan csekély látszata volt az Inter-Európa Bank árfolyamában a látványos nyereségnövekedésnek. A korábbi évek sztárpapírjai közé tartozó Fotex tulajdonosai sem szívesen fognak visszaemlékezni az elmúlt évre, mivel a nyereség megtorpant növekedésével összhangban a részvények ára is csak a negyede annak, amennyi tavaly ilyenkor volt.

A korábbi évhez képest a bevezetések mellett a nyilvános kibocsátások száma is megcsappant. (A tőzsdei kapitalizáció látványos megugrása a Mol és az OTP bevezetésének tudható be.) Eltekintve a Pannon-Váltó részvényeinek kárpótlási jegyek ellenében történő értékesítésétől, a Graboplast alaptőke-emelése nyitotta meg a sort az év derekán. A jegyzés során ugyan a korábbi tulajdonosok előnyt élvezhettek, de az előző hónapok tapasztalatain okulva a vásárlásra csak kevesen mutattak hajlandóságot. A csekély túljegyzés mindenesetre nagy sikerként könyvelhető el, mivel fél év után először sikerült magyar részvényeket nagyobb mennyiségben külföldön eladni.

A Hajdútej és a Humán részvényeinek forgalomba hozatala néhány nap alatt sikeresen lezárult. A hosszas előkészítés után az OTP részvényei belföldön és külföldön egyaránt némi túljegyzés közepette találtak gazdára. Az év hátralévő hónapjaiban a Richter, illetve a Mol részvényeinek belföldi és külföldi forgalomba hozatala számított nagyobb eseménynek. Amíg a Graboplast-, a Hajdútej-, a Richter- és a Molkibocsátások alkalmával vásárló kisbefektetők néhány hét elteltével tisztes árfolyamnyereséghez juthattak, a többi forgalomba hozatal csak bosszúságot okozott a kockázatot nem kellőképpen felmérő befektetőknek.

Az év végi privatizációs hullám levonulásával lényegében pont került a hazai energiaszektor magánosítására, s mivel az új tulajdonosok nem szívesen vállalják a tőzsdei szerepléssel együtt járó kötelezettségeket, a Mol-on kívül a későbbiekben várhatóan csak egy-két képviselője lesz ennek az ágazatnak a tőzsdei kereskedésben. A Matáv bevezetése is lekerült a napirendről, mivel a most már többségi tulajdonos konzorcium a társaság átalakítása előtt nem tartaná szerencsésnek a nyilvános megmérettetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik