Gazdaság

BANKÜGYEK – Variációk a megszűnésre

Az óév utolsó napjaiban két kisbank jövőjét is rendkívüli közgyűlés volt hivatott eldönteni. Míg azonban az Iparbankház sorsa gyakorlatilag megpecsételődött, addig a Dunabank újabb haladékot kapott. Mégsem lenne meglepő, ha a két végeredmény hasonlítana egymáshoz.

Korántsem volt meglepő az Iparbankház december 29-ei rendkívüli közgyűlésének az a döntése, hogy a bank fokozatosan megszünteti pénzintézeti tevékenységét, hiszen már tavaly nyár óta nem nyitott új folyószámlákat, visszafogta hitelezését, és betéteire is a versenytársakénál képest jóval kevesebb kamatot fizetett. Igaz, amennyiben a bankot február 28-ig privatizálják, akkor még elkerülheti a felszámolást, ám erre vajmi kevés az esély. Rostás Tibor vezérigazgató – akinek egyébként a részvényesek a korábbi hírekkel ellentétben továbbra is bizalmat szavaztak – úgy számol, hogy az Iparbankház esetleges megszüntetése után a végső mérleg 0,5-1 milliárd forint közötti veszteséget mutat majd.

A bank 3,2 milliárd forintos hitelállományából az éven belüliek 1,2 milliárd forintot tettek ki november 30-án, ebből 800 milliónyit minősítettek rossznak. Az Iparbankház vesztesége egy hónappal az elmúlt év vége előtt 207 millió forint volt.

A piacról való kivonulás legbiztosabb jeleként a bank bejelentette: csak január 15-ig fizet kamatot a nála elhelyezett betétekre. Egyúttal kifejezetten kérte is ügyfeleit, hogy vonják ki betéteiket az Iparbankházból. Nem kell azonban senkinek erre a hírre pánikszerűen rohannia pénzéért, a vezérigazgató ugyanis határozottan kijelentette: a bank valamennyi kötelezettségének eleget tud tenni.

Az Iparbankház egyébként eleget tett a konszolidációs szerződésben foglaltaknak, az erről szóló beszámolót a tulajdonosok elfogadták.

Nem ennyire egyértelmű a Dunabank helyzete. Ez utóbbit az Iparbankházéval egy napon megtartott közgyűlésen választott új igazgatóságnak kell felmérnie, s tájékoztatnia a Pénzügyminisztériumot (PM) a kilábalás módozatairól. Ezek között szerepel – az Iparbankházhoz hasonlóan – a privatizáció, emellett a reorganizáció, de nem lehet kizárni, hogy a vizsgálat eredményeként az eszközöket értékesítik majd.

Mindenesetre a Bankár Kft. szakembereivel megerősített testületnek számolnia kell azzal, hogy az állam már egyetlen árva fillért sem kíván áldozni a Dunabank rendbetételére.

Mint ismeretes, a Dunabank igazgatótanácsa az elmúlt év novemberében lemondott. A korábbi tagok közül Horváth Tibor vezérigazgatót újraválasztották, a Bankár Kft. tagjai közül Kovács Gábor ügyvezető igazgató mellett Réthy Imre, a Bankár-B Kft. ügyvezetője és a szintén a cég érdekeltségébe tartozó egyik társaság munkatársa, Antal Ernő is igazgatósági tag lett.

A Bankár Kft.-sek részvétele az igazgatótanácsban azzal magyarázható, hogy e cég kapott megbízást a pénzintézet rendbetételére. E célból a PM speciális vagyonkezelési szerződést kötött a Bankár Kft.-vel, amely egyebek mellett a várható veszteség csökkentésében érdekelt, ez esetben ugyanis az ily módon keletkező többletbevételből részesedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik