Pénzügy

Ingyen készpénz: kinek jár, kinek nem és ki jár pórul?

Aki már februártól szeretne ingyenesen készpénzt felvenni, az még január 20-áig nyilatkozhat. Hogy mindenki pontosan értse, mikor és hogyan lehet jogosult havi legfeljebb kétszer, maximum 150 ezer forintot felvenni, költségmentesen, ahhoz készítettünk egy összefoglalót az MNB 19 kérdést és választ tartalmazó összefoglalójából.

Ebben szerepel például az is, hogy ha a (házas)társaknak csak egy közös számlájuk van, akkor csak az egyikük élhet a pénztárcakímélő lehetőséggel. Hiába ígérte tehát Rogán Antal szeptember végén, hogy fogyasztói alapjog kell legyen, hogy költségmentesen jussunk hozzá a pénzhez, amiért megdolgoztunk.

Íme a legfontosabb részletkérdésekre a válaszok.

Ingyenes készpénzfelvét

Ki jogosult az ingyenes készpénzfelvételre?

Az a fogyasztó, aki elmúlt 16 éves, Magyarországon tartózkodási vagy lakhelye van, és persze nyilatkozott. Gazdasági társaságoknak nem jár a kedvezmény.

Nyilatkozat – hogyan kell intéznünk?

Mindenkinek magának kell kezdeményeznie az ingyenes készpénzfelvételt. A bank nem köteles felhívni a figyelmünket arra, hogy nyilatkozzunk.

A “Nyilatkozat az ingyenes készpénzfelvételre szolgáló fizetési számla megjelölésére” szolgáló formanyomtatvány papír alapon a bankfiókokban érhető el. Számos bank kínál azonban a weboldalán online regisztrációs lehetőséget és telebankost is, amivel gyorsan le lehet tudni a dolgot. A két utóbbi regisztrációs lehetőséget egyébként nem kötelező biztosítaniuk a pénzintézeteknek. Online mi is kipróbáltuk a dolgot, az OTP-nél: a vonatkozó anyagok elolvasása mellett kb. 3 percet vett igénybe a regisztárció, egyébként pedig mindössze 3-4 kattintás volt.

FONTOS! Ha valakinek csak egyetlen bankszámlája van, akkor is kell nyilatkoznia, ha élni szeretne a lehetőséggel.

Aki mozgásában korlátozott, az eseti meghatalmazással mást is megbízhat a nyilatkozattétellel. De az változó, hol milyen meghatalmazást fogadnak el, és lehet, hogy formanyomtatvány kitöltését kérik. Ebben az esetben tehát nem árt előzetesen tájékozódni.

A nyilatkozatot később bármikor meg lehet változtatni, például akkor is, ha másik bankszámláról szeretnénk érvényesíteni az ingyenes készpénzfelvételt, vagy ha változik a bankszámlánk száma, esetleg ha költözik a fiók, stb.

Mi a helyzet akkor, ha egy bankszámlának több tulajdonosa van, ha a bankkártyához társkártya is tartozik?

VIGYÁZAT! Mint már korábban megírtuk, egy számlához csak egy nyilatkozatot lehet tenni. A kedvezmény tehát nem tulajdonosonként, hanem számlánként vehető igénybe. Amennyiben egy számlának több tulajdonosa van (például házastársak számlája, amelyben mindketten társtulajdonosok), akkor is csak egyikük nyilatkozhat, és veheti igénybe a kedvezményt.

Mikortól, hol, honnan, mennyit, hányszor?

2014. február 1-től havonta két alkalommal, összesen legfeljebb 150 ezer forintig lehet díj és költségmentesen készpénzt felvenni, egy, az ügyfél által megjelölt bankszámláról. Arról, hogy mely bankszámláról kívánja igénybe venni a fogyasztó a kedvezményt, a számlavezető bankjánál kell nyilatkoznia. Az új rendelkezést a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézményeknek kell alkalmazniuk, például hitelintézeteknek, takarékszövetkezeteknek.

A jogszabály a fizetési számláról forintban teljesített készpénzkifizetésre vagy a Magyarországon elhelyezett atm-ből történő készpénzfelvételre vonatkozóan állapít meg kedvezményt. A kedvezmény nemcsak a bank saját automatájára vonatkozik, hanem bármelyik bank automatájából ingyenes a készpénzfelvétel. Akinek nincs bankkártyája, az a bankfiókban veheti fel költségmenetesen a pénzét.

VIGYÁZAT! Mivel a postai készpénzfelvétel nem ATM-es, hanem POS-terminálon keresztül történik, arra a kedvezmény nem vonatkozik!

Mit jelent az ingyenesség?

Semmilyen (banki) költség nem terhelheti az ingyenes készpénzfelvételt, tranzakciós illeték sem. (De a bankoknak ezek után a tételek után is meg kell fizetniük a tranzakciós illetéket).

VIGYÁZAT! A kedvezmény fizetési számlákra vonatkozik. Hitelkártyaszámlákhoz kapcsolódó hitelkártyás készpénzfelvételre nem!

Mi a helyzet, ha az adott bank folyószámlájáról egyébként is lehet egy, két vagy esetleg több alkalommal költségmentesen készpénzt felvenni? Ilyenkor a jogszabály által biztosított havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételi lehetőség ezeken felül értendő?

A számlacsomagok – így a jogszabályban biztosított ingyenességen túli további kedvezmények – kialakítása a pénzintézmények hatásköre. A jelenlegi gyakorlat alapján az látható, hogy a banki, és a jogszabály adta kedvezmények nem adódnak össze. Egyébként pedig a pénzforgalmi szolgáltatók a jogszabályban előírt ingyenesség biztosításán túl nem kötelezettek további kedvezményeket adni.

Előírhat-e a bank a fentieken kívül pluszfeltételt az ingyenes készpénzfelvéthez, pl. azt, hogy a havi jövedelme az adott bankszámlára érkezzen?

Pluszfeltételt alapvetően nem szabhat a bank. Csak akkor írhatja elő kötelezően azt, hogy a fogyasztó jövedelme az érintett bankszámlára érkezzen, ha az ingyenességet a fogyasztó részére biztosított hitelkeret terhére teljesíti, egyébként nem.

Azonban célszerű, ha a fogyasztó olyan számlát jelöl meg ingyenes készpénzfelvételre, amelyre jön jövedelme, és amiről egyébként többnyire készpénzt vesz fel.

Plusz, mint már többször írtunk róla, a bank az ingyenes készpénzfelvétel miatt nem emelhet díjat, és nem módosíthat költséget (ezt az MNB ellenőrzi is). Igaz, ha nem ezzel indokol a pénzintézet, vagy például kedvezményt von meg, mint ahogyan már több helyen is megtették, annak nincs akadálya.

Mi történik, ha háromszor veszünk fel készpénzt, vagy 150 ezer forintnál többet kérünk?

Az bizony sokba kerülhet! A Bankracio.hu kalkulátora alapján a harmadik alkalom vagy a 150 ezer forint feletti készpénzfelvét a Raiffeisen Aktivitás vagy Mindennapok számlacsomagjánál kerül a legtöbbe, 546 forintba – írta meg a Pénzcentrum.hu.

Mit tegyünk, hogy minél kevesebbet gomboljon le rólunk a bank?

A lap tippeket is ad ahhoz, hogy hogyan bekkeljük ki a magasabb költségeket. Lényeg, hogy ha többnyire készpénzt használunk, akkor a két alkalmas ingyenes felvétet használjuk ki maximálisan, és ne kis összegeket akarjunk kivenni, többszörre. Ha mégis kell pluszban pénz, akkor pedig inkább ATM-et használjunk, mert a fiókban drágább lehet a tranzakció.

Ha 150 ezer forintnál többet kell kifizetnünk, akkor pedig célszerűbb lehet utalni, mint készpénzezni. A bolti vásárlásnál pedig használjunk bankkártyát. A bankok többségénél ugyanis a kártyás vásárlás még ingyenes.

Ha a családtagoknak van külön bankszámlájuk, akkor mindenki kérheti az ingyenes készpénzfelvételt – ezért érdemes mindenkinek külön nyilatkoznia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik