Pénzügy

Ezek a bankok már biztosan díjat emelnek jövőre

bank (bank)
bank (bank)

Februártól nemcsak az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség jön, hanem banki díjemelések is lesznek. Persze a pénzügyi rezsicsökkentés költségének áthárításáról elvileg nem lehet szó, hiszen azt törvény tiltja. De a bankoknak van más eszközük is arra, hogy pótolják a kieső bevételeket.

A jövő év eleje több változást is hoz a banki szolgáltatásoknál. Csökken a bankkártyáknál az interchange díja, belép az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége, és valószínűleg nem csak az a tíz bank fogja drágítani a szolgáltatásait, akik már bejelentették. Kérdés, hogy a mérleg mit mutat majd: a pénzügyi rezsicsökkentéssel nyerünk-e többet vagy a különböző díjemelésekkel veszítünk-e nagyobbat.

Még drágább lesz:

Mivel jár együtt, hogy csökken az interchange?

Januártól lesz maximált a bankkártya-elfogadás jutaléka. Ez azt jelenti, hogy a betéti kártyáknál legfeljebb 0,2 százalék, a hitelkártyáknál pedig maximum 0,3 százalék lehet a kártyás vásárlások után fizetendő bankközi díj, vagyis az interchange. A változás leginkább a piacon nagyobb részesedéssel rendelkező MasterCard kártyákat érinti, mert ezeknél eddig a forgalom 0,6 százalékát tette ki a díj.

A díjmaximalizálás a kereskedőknek jó hír, mert tulajdonképpen az ő általuk fizetendő jutalék csökken. Nekünk azonban nem annyira, mert drágulhat a bankkártyánk. Azzal ugyanis, hogy csökken az interchange díja, csökken a bankok bevétele is. S ezt a kiesést valószínűleg a kártyák éves díjának megemeléséből fogják visszaszedni. Már vannak is bankok (Budapest, Sopron), amelyek erre hivatkozva drágítottak – derül ki az Azénpénzem.hu gyűjtéséből.

Ha a teljes bevételkiesést továbbhárítják a bankok, az éves szinten mintegy 500-700 forint pluszköltséget jelenthet az ügyfeleknek.

Nem mindenki élhet a havi kétszeri, maximum 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvétel  lehetőségével?

Ingyenes készpénzfelvétel – a költsége nem hárítható át

A másik változás, hogy februártól elérhető lesz azok számára a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételi lehetőség, legfeljebb 150 ezer forintig, akik a bankjuknál regisztráltak. Erre december elsejétől van lehetőség.

S bár ez a változás is pluszköltséget okoz a bankoknak, elvileg nem háríthatják majd ránk. Mert ezt a törvény tiltja, az MNB pedig ellenőrizni fogja. A tranzakciós illetéknél is volt ilyen kitétel, és számos bankot meg is büntettek érte.

Másrészt viszont a bankok bolondok lennének éppen a pénzügyi rezsicsökkentésre hivatkozva díjat emelni, amikor van más lehetőségük is, például a kedvezmények nyesegetése. Hiszen már eddig is láttuk, hogy az állami pluszterhek miatt több banki csomagnál áldozatul esett az ingyenes kártyás vásárlás, a díjmentes átutalás és készpénzfelvétel. Valószínűleg ez a tendencia folytatódik jövőre is, mint ahogy van is már erre példa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik