Pénzügy

Vigyázat az ingyenes készpénzfelvéttel!

Bajos, ha egy családnak, párnak, házaspárnak közös bankszámlája van, és mindegyik számlatulajdonos szeretne élni a saját bankkártyájával a havi legfeljebb kétszeri, maximum 150 ezer forintnyi ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével.

Beindult a nagy banki regisztráció! Sorbanállás elvileg nincs, de a bankoktól kapott információk szerint online és a fiókokban is jelentős számban nyilatkoznak az emberek arról, hogy ők bizony szeretnének legfeljebb havi két alkalommal, maximum 150 ezer forintnyi készpénzhez ingyen hozzájutni. Online mi is kipróbáltuk a dolgot, az OTP-nél: a vonatkozó anyagok elolvasása mellett kb. 3 percet vett igénybe a regisztárció, egyébként pedig mindössze 3-4 kattintás volt.

Olvasóink kommentjeiből azonban az derült ki, hogy van olyan részletkérdés, ami nem mindenki számára világos: az, hogy mi a helyzet az ingyenes készpénzfelvétellel akkor, ha egy számlához több számlatulajdonos, több jövedelem és több bankkártya is tartozik. Vagyis hogy ilyen esetben hányszor jár az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége. Egyik olvasónk például azt írta, az egyik bankban bankszámlára, a másikban bankkártyára lehetett regisztrálni. Kiderítettük, mi az igazság.

Pénzügyi rezsicsökkentés

Számlánként él a lehetőség

Több bankot és a Nemzetgazdasági Minisztériumot is megkérdeztünk ezzel kapcsolatban. Kiderült, egy bankszámlához csak egy nyilatkozatot lehet tenni. Így egy számláról havonta maximum két alkalommal, összesen 150 ezer forintig vehető fel készpénz díjmentesen. Ez független a kapcsolódó kártyák számától és típusától, valamint attól is, hogy hány jövedelem érkezik a számlára. Mindegyik válaszban egyértelműen fogalmaztak (a törvényre hivatkozva): az ingyenes készpénzfelvétel bankszámlánként jár.

Vagyis ha egy számlának több tulajdonosa van (mondjuk férj és feleség), de nem csak egy jövedelem érkezik a számlára és több bankkártya is kapcsolódik hozzá, akkor is csak havi legfeljebb két alkalommal, maximum 150 ezer forintnyit vehetnek fel összesen a számlatulajdonosok. Az pedig tetszőleges, hogy az összeget melyik kártyával veszik fel. De ezek szerint arra ügyelniük kell, hogy egyeztessenek, nehogy túllépjék az ingyenes keretet.

Persze, meg lehet lépni azt is, hogy külön-külön számlát nyitnak a közös számla tulajdonosai, és külön nyilatkoznak. Hiszen akkor mindegyik számlatulajdonos élhet az ingyenes készpénzfelvét lehetőségével. Cserébe azonban több számla után fizethetik a számlafenntartás díjait is. Kérdés, ez megéri-e…

Fogyasztói alapjog?

Az is felvetődhet, mi van ebben a helyzetben az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának elnöke által hangoztatott alapjoggal. Rogán Antal még szeptember végén mondta: fogyasztói alapjog kell hogy legyen, hogy az emberek ingyen jussanak hozzá a pénzhez, amiért megdolgoztak. Úgy legyen. De ha például egy házaspár közös bankszámlát tart fent, és arra érkezik mindkettőjük jövedelme, akkor a jelenlegi szabályok szerint sérül ez az alapjog. Hiszen csak tetszőlegesen „felezve” élhetnek a lehetőséggel. Igaz, azt senki nem tiltja nekik, hogy külön számlát nyissanak, és annak külön-külön költségét is vállalják.

Nyilatkozgatunk, nyilatkozgatunk

A lapunknak válaszoló bankok közül a Raiffeisennél, az OTP-nél, a Budapestnél, az Unicreditnél és a Citinél online is lehet regisztrálni, a K&H-nál ez a lehetőség még fejlesztés alatt áll, a Cibnél pedig december 12-től lesz elérhető az ígéret szerint.

A Raiffeisennél sokan érdeklődnek és regisztrálnak, de ez nem okozott zavart a kiszolgálásban. Az OTP is hasonlóan nyilatkozott, hozzátéve, hogy náluk már vasárnap óta élt a lehetőség azokban a fiókokban, melyek aznap nyitva tartottak. A K&H-nál december 5-ig több mint 2600 nyilatkozatot adtak le az ügyfelek.

Fotó: Fotolia

A Cibnél mintegy 10 ezer ügyfél nyilatkozatát fogadták már be, sorban állás nélkül. A nyilatkozatok többségét (90 százalék) a bankfiókokban nyújtották be az ügyfelek. A banknál úgy vélik, aki használja a számláját, az szinte mindenki élni fog a lehetőséggel, a többség már februártól.

A Budapestnél az ügyfelek harmada online, kétharmada személyesen nyilatkozik. December 4. estig mintegy 9600 regisztráció érkezett. Az UniCreditnél az első három napon több mint tízezer ügyfelük nyilatkozott, nagyjából fele-fele arányban a fiókokon és az internetbankon keresztül.

Drágább lesz annak, aki nem nyilatkozik?

A másik jogosan felvetődő kérdés, amivel találkoztunk, hogy vajon aki nem nyilatkozik, annak drágább lesz-e a készpénzfelvétel, illetve hasonlóan járhat-e az, aki nyilatkozik, de túllépi a havi ingyenes keretet. Erre a kérdésünkre csupán három bank küldött választ. A K&H és a Budapest azt írta, a törvénynek megfelelve ezek a tételek nem lesznek drágábbak.

Az ingyen készpénzfelvétel miatt…

Az UniCredit pedig úgy fogalmazott, hogy kifejezetten az ingyenes készpénzfelvétel miatt nem tervezik a díjak módosítását. Az évi egyszeri, a jogszabályban és a kondíciós listáikban rögzített mértékű díjemelésről pedig bankjuk még nem hozott döntést.

Persze, amit az ingyenes készpénzfelvételen buknak a bankok, azt megpróbálhatják máshol is beszedni, mint ahogy már van is erre példa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik