Gazdaság

Százmilliárdokat kapnak a devizahitelesek

Hitelforintosítás, kamattámogatás és árfolyamgát is lehet a csomagban.

A Bankszövetség ma két javaslatcsomaggal állt elő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternél. Külön feltételek vonatkoznának a rendben fizető és a bajban lévő devizahitelesekre.

Mindkét konstrukció három eszközre épül, azonban eltérő arányban alkalmazná ezeket: a devizahitelek kedvezményes árfolyamú forintosítsa, egy ezt követő kamattámogatás és egy új árfolyamgát típusú védelem oldaná meg a problémát. A végső cél a devizahitelek kivezetése.

Hitelkárosultak tüntetnek a Nemzetgazdasági minisztérium előtt
Fotó: Kummer János

Valahogy így

A csomagok pontos tartalmáról egyelőre csak találgatások folynak, azonban a korábbi nyilatkozatok engednek teret némi következtetésnek.  A Portfolio.hu által gyűjtött két lehetőség közül az egyik a lakáscélú, devizaalapú jelzáloghitelek (1800 milliárd forint) azonnali forintra váltása lenne piaci árfolyamon. Az MNB a devizatartalékból biztosítana forrást, hogy a nagy összegű váltás ne nyomja agyon a forintpiacot.

A lap szerint probléma, hogy így nem csökkennének, hanem tovább nőnének a törlesztőrészletek, ezért a programnak a része volna egy a hitelek kamatát jelentősen csökkentő lépés is, melynek terhei várhatóan a bankok vállát húzná, és csak kisebb mértékben a költségvetését. Részletek híján pontos árfolyamhatást nem lehet még kalkulálni, de jó hír, hogy így a terhek egy egyszeri hatalmas veszteség helyett évekre elnyúlnának, a piac ráadásul az OTP-be a leginkább legrosszabb forgatókönyvet árazza.

A másik lehetőség szerint az árfolyamgát rendszert bővítené a kormány olyan módon, hogy a tőketartozás egy részét is elengednék, és a program hosszát a jelenlegi 5 évről akár a hitel futamidejéig bővítenék. Erről a tervről korábban is szivárogtak hírek, ám egy hétfőn publikált MNB tanulmány tette egyértelművé a javaslatot. A program költségei az MNB szerint évi 30-40 milliárd forintra rúghatnak, amit igen valószínű, hogy a bankok viselnének.

Ez alapján az OTP évi legfeljebb 10 milliárd forintos veszteséget szenvedne, ami 36 forint részvényenként. A jó hír itt is az, hogy nagyobb egyszeri tétel helyett hosszú évekre elnyúlnának a veszteségek, ami kevésbé veszélyeztetné a bankszektor tőkehelyzetét, és ennek megfelelően tudnák alakítani üzleti modelljüket.

Majd a bankok

Jelentősen csökkenteni fogja a devizahitelesek havi törlesztőrészletét a készülő mentőcsomag – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke a kormány képviselőivel folytatott keddi tárgyalás után.

Patai szerint a magyar bankok viselnék a terhek nagy részét az új devizahiteles mentőcsomagból, az állam és a devizahitelesek pedig a kisebbik részét. Mint mondta, a javaslatcsomagjuk figyelembe vette a kormány kéréseit is, a könnyítő program a bankok javaslatán alapul. Az új terv több évre elosztva több százmilliárd forintba kerülne a bankoknak, akiknek ebben a helyzetben az a legfontosabb, hogy ne egy egyszeri, hatalmas tőkeveszteséget szenvedjenek el, hanem az újabb adósmentés terheit több évre elnyújtva fizessék.

A tárgyalások csütörtökön folytatódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik