Élet-Stílus

A neheztelés eltűnhet a külön alvással

Máté Csaba / 24.hu
Máté Csaba / 24.hu
Mikor érdemes elgondolkodni azon, hogy külön ágyban, külön szobában aludjunk? Hogyan lehet megtartani az intimitást és a szexuális életet úgy, ha külön alszunk?

Kevesebb vita

Az alvás a párkapcsolatokban, házasságokban kritikus pont lehet: a horkolás, a rugdosás, a harc a takaróért sokaknál előfordulhatnak. Ezt pedig tetézheti, ha eltérő a bioritmus, akár a munkaidő miatt, akár más okból. Zavaró lehet a felkapcsolt olvasólámpa annak, aki órákkal hamarabb elaludt, a koránkelés miatt csörgő ébresztő pedig annak, aki tovább aludna. A pihenés, az evés alapvető szükséglete az emberi létezésnek, alvás közben a test regenerálódik, a hormonháztartás is végzi a dolgát. Ha ebben a folyamatban rendszeresen valamilyen akadály merül fel, annak előbb vagy utóbb a mindennapokban is meglátszik az eredménye. Ez pedig nem más, mint az állandó fáradtság, ingerültség, a szénhidráttal teli táplálkozás és a számtalan veszekedés.

Kapcsolódó
Ezekből a kérdésekből megtudhatjuk, alkalmasak vagyunk-e tartós párkapcsolatra
Ha valaki képes arra, hogy szeretetet adjon és kapjon, ha képes betartani a megállapodásokat, az már fél siker.

Az alvással kapcsolatos konfliktusok a párok életében az alapvető biológiai eltérések és a viselkedésből adódó különbségek miatt fordulnak elő a leggyakrabban. Elég, ha csak az egyik fél sokkal többet mozog, mint a másik, és a nem jól megválasztott matrac felébreszti a partnert minden mozgásnál. A problémára különböző megoldások is szóba jöhetnek, az egyik legbiztosabb tipp azonban a külön alvás. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy soha többé ne aludjanak együtt a partnernek, hanem azt, hogy időnként kompromisszum lehet, ha hetente pár éjszakát külön töltenek.

Ennek a legfőbb előnye, hogy az éjszakai történések miatt kialakult neheztelés, harag és kialvatlanság eltűnhetnek. A külön szobában (vagy külön ágyon) alvással a másnap könnyebben és jobb hangulatban indulhat. És mindenki megkaphatja, amire vágyik: lehet olvasni késő éjjelig, filmet nézni vagy sokkal hamarabb elaludni a besötétített szobában. A külön alvásnak azonban van hátránya is, leginkább az, hogy a legtöbb pár elfelejt visszaköltözni a hitvesi ágyba és inkább megmarad a saját kényelménél. Az egyik legnagyobb hátránya pedig az, hogy könnyen megoldható az intimitás pótlása is, méghozzá az online pornónak köszönhetően.

Külön alvás > szex

A legtöbb olyan párnál, akik párterápián keresik a megoldásokat az életükre, felmerül az alvással kapcsolatos problémakör. Azoknál, akiknél gyerekek is születtek a házasságon belül, különösen nagy arányban probléma az, hogy a nő sok éven keresztül a gyerekekkel alszik – vagy a gyerekek szobájához legközelebbi ágyon. Érthető, hogy édesanyaként elsődleges a gyerekek ellátása, de bizonyos idő után a gyerekek is képesek a saját ágyukban, a saját szobájukban aludni.

Az is probléma sokaknál, hogy nem az édesanya hagyja el a hitvesi ágyat, hanem a gyerekek költöznek be oda és a férfi kiszorul a hálószobából. Így ő kénytelen egy másik szobában aludni, hogy képes legyen dolgozni – hiszen ha a gyerekek forgolódnak éjjel, akkor aligha lehet hosszú távon kipihenten ébredni. Ezek teljesen észszerű és hétköznapi döntések, csakhogy ezzel a párkapcsolatok két igen fontos területét bombázzuk szét: az intimitást és a szexualitást.

Minden pár életében a közös alapok erre az öt területre épülnek: intimitás, szexualitás, barátság, napi praktikus együttműködés és gazdasági együttműködés. Ha ezekkel nagyjából elégedettek vagyunk, akkor a párkapcsolattal minden rendben van. Ha azonban akár csak az egyik nem működik, és ez a probléma tartósan fennáll legalább 4-6 hónapja, akkor kijelenthető, hogy a párkapcsolat megakadt és vannak olyan problémák, amikhez talán érdemes lenne külső segítséget kérni.

A rendszeres külön alvással az ölelkezések, összebújások, a simogatások eltűnhetnek a kapcsolatból, ezzel együtt pedig a szexualitás is az önörömszerzésre korlátozódhat. Éppen ezért a megoldás az lehet, ha tudatosan odafigyelünk arra, hogy a külön alvás csak bizonyos napokon, időszakokban történjen, de többségében együtt, kettesben is töltsünk időt az ágyban.

Ennek több feltétele is van: a gyerekeket meg kell tanítani a saját ágyukban aludni, emellett fontos, hogy a hitvesi ágy valóban az intimitás helyszíne legyen. Azaz tiszta, kellemes környezet, számunkra szép kelmékkel, hangulattal. Olykor nyugodtan használjunk gyertyafényt akár a filmnézéshez is, hiszen jó, ha törekszünk arra, hogy hangulatában minél inkább a nyugalom szigete legyen a hálószoba.

A közös alvás jó, ha nem tűnik el a párkapcsolatokból, házasságokból, hiszen a hormonjainkra is igen jó hatással van, ha azzal alszunk, akit szeretünk. Az úgynevezett boldogsághormonok is aktívabban működnek az alvás közbeni ölelésekkel, ráadásul az elalvás előtti párnán fekvős beszélgetések, nevetgélések erősítik az érzelmi kötelékeket. Ezek azok a pillanatok, amik minden pár életében szó szerint megédesítik a mindennapokat.

Párkapcsolati és szexológiai tanácsadással foglalkozó szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik