Élet-Stílus

Bizarr dolgokat művel a horoszkópos gyilkos után kutató mesterséges intelligencia

Zodiákus, vagy horoszkópos gyilkosnak hívják az Egysült Államok egyik leghírhedtebb bűnözőjét, akit soha sem sikerült elfogni. A minden valószínűség szerint férfi elkövető, öt emberrel végzett bizonyíthatóan, és kettőt sebesített meg, 1968 decembere és 1969 októbere között, Kalifornia északi részén.

A feltételezések szerint a Zodiákusnak sokkal több, 20-28 áldozata is lehetett, ő maga, a sajtónak írt leveleiben 37 ember megölését ismerte el. A nevét is ezekről a levelekről kapta, melyek közül négyben, bizarr szimbólumokból álló titkosírást is használt. Azt állította, a kódban leírta a személyazonosságát. A rejtjeles üzeneteken a legjobb kódfejtők dolgoztak, de csak egyet sikerült megfejteniük a négyből.

A Zodiákus gyilkos egyik üzenete, forrás: zodiackiller.com

Bár volt áldozat, akinek sikerült elmenekülnie a gyilkostól, így személyleírást adott róla, a Zodiákus gyilkost soha sem kapták el. A San Francisco-i rendőrség 2004-ben megoldatlanként lezárta az ügyet, 2007-ben azonban újra megnyitották az aktákat.

Nem csak a nyomozók, a dokumentumfilmesek is újra elővették nemrégiben az ügyet. A History csatorna forgatott új sorozatot a Zodiákusról, melyen együtt dolgoztak Kevin Knight professzorral, a Dél-Kaliforniai Egyetem információtudományi intézetének oktatójával. Knight az elmúlt néhány évben rengeteget dolgozott a Zodiákus titkosírásának feltörésén, saját tervezésű, intelligens szoftvere, CARMEL segítségével.

A kódfejtő robot 2011-ben már jól vizsgázott. Akkor egy XVIII. századi, német titkos társaság 105 oldalas, kézzel írt dokumentumának rejtjelezését fejtette meg. Előtte ez jó kétszáz éven át senkinek sem sikerült.

CARMEL-nek van egy fura, online elérhető eszköze, amivel bárki verset írathat a robottal, a Zodiákus ismert szövegeiből származó szavakból. Csak a költemény témáját kell megadni a gépnek, és már kész is a vers. Ezt a shakespeare-i szonettet például a szerelemről írta:

Forget about the kiss of Juliet,

Such an old romantic comedy,

I wanna know a little love duet,

The likes of you and me and everybody.

Hevenyészett fordításban:

Felejtsd el Júlia csókját,

Micsoda régi, romantikus komédia,

Tudni szeretnék egy kis szerelmes duettet

Azokról akiket te szeretsz,  én, és mindenki.

(via The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik