Élet-Stílus

Elképesztő videón egy 400 éves festmény megújulása

Egy majdnem pontosan 400 éves festmény restaurálását végzi Philip Mould, brit művészettörténész, és műkereskedő. A képről egyelőre szinte semmit sem lehet tudni, csak annyit, hogy 1618-ban készült, hogy egy 36 éves nőt ábrázol, és hogy egy magángyűjteményből került a galériába. Ezen kívül csak annyi biztos, hogy a képre ráfér egy alapos tisztítás, ami a gyakorlatban így néz ki:

A videón az látható, ahogy Mould megszabadul az olajfestményt borító, koszos lakkrétegtől, és közben előtűnnek az eredetihez nagyon közeli színek. A nagyjából háromhetes folyamat végén új lakkréteg kerül majd a képre, így az úgy fog kinézni, mint újkorában.

A lakkréteg cseréjét százévente érdemes elvégezni, nagyon úgy néz ki azonban, hogy ez hölgy, a története során most először kapott ilyen ráncfelvarrást. Mould nem csak felújítani szeretné a festményt, hanem felderíteni az eredetét is. Ezzel valószínűleg nehezebb fába vágja a fejszéjét, mint az újralakkozással, de kép értékén is sokkal többet dobhat egy jó háttértörténet, mit a tetszetős külső.

(via W Magazine)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik