Élet-Stílus

Műtéttel távolították el egy medve háromkilósra dagadt nyelvét

Nem csak enni, mozogni sem nagyon tudott az a medve, amelyik a földön húzta maga után óriásira dagadt nyelvét. Az állatorvosok, akik eltávolították az abnormálisra nőtt testrészt, úgy gondolják, hogy az eset precedens nélküli.

„Megdöbbentő eset, tíz éve dolgozom medvékkel, de soha, még csak hasonlót sem láttam” – nyilatkozta Heather Bacon, az Edinburghi Egyetem állatorvosi karának munkatársa.

A Nyan htoo nevű, Mianmarban élő ázsiai feketemedvét szerzetesek mentették meg, miután burmai csempészek elragadták az anyjától, hogy Kínába szállítsák, ahol a hagyományos gyógyászat egyik igen értékes alapanyagának számít a medvék epéje.

Amikor az állat nyelve dagadni kezdett, a szerzetesek a helyi állatorvoshoz mentek, aki Sheffieldben diplomázott, ő kereste meg Bacont a különleges esettel. A skót doktornő egy egész csapatnyi specialistával utazott Mianmarba, hogy tanulmányozhassák és persze, hogy megmentsék szerencsétlen medvét.

Fotó: University of Edinburgh

Mivel Nyan htoo még csak két éves, az orvosok elsősorban veleszületett rendellenességre gyanakszanak. Sokkal kisebb a valószínűsége, de az is elképzelhető, hogy elefantiázis okozta a bizarr tüneteket. Ezt a betegséget szúnyogcsípéssel a szervezetbe jutó paraziták okozzák, de eddig csak embereknél figyelték meg, állatoknál még soha.

Az orvosok tavaly megpróbálkoztak kisebb szövetrészek eltávolításával, hátha visszahúzódik a duzzanat, de be kellett látniuk, hogy nincs más megoldás, a teljes nyelvet amputálniuk kell. „Nehezen szántuk el magunkat ilyen komoly beavatkozásra, mert ha egyszer elvégeztük, már nem lehet visszacsinálni, de végül beláttuk, hogy a medve életminőségét tekintve is ez a legjobb megoldás” – mondja Heather Bacon.

Valószínűleg időbe kerül majd, mire Nyan htoo megtanul majd a nyelve nélkül élni, de végre be tudja zárni a száját, és megrágni az ételét.

(The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik