Élet-Stílus

Jár a betegszabi, ha lebetegszik a kutya

Fontos győzelmet aratott egy olasz nő a bíróságon munkaadójával szemben.

Egy olasz bíróság döntése értelmében táppénzre jogosult egy nő, aki azért vett ki kétnapos szabadságot, hogy beteg kutyáját ápolja – jelentette a helyi sajtó.  Ez az első ilyen döntés Olaszországban, és utat nyithat hasonló követeléseknek.

A meg nem nevezett nő egy állatvédelmi szervezet segítségével perelte be munkaadóját, egy római egyetemet, miután nem akarták neki kifizetni az otthon töltött két napot. Az egyedül élő nő egy műtét után ápolta otthon 12 éves angol szetterét

A bíróság elfogadta az érvelést, hogy az egyetemnek ki kell fizetnie a táppénzt, mivel „súlyos vagy személyes családi okok” miatt volt kénytelen távol maradni a munkától. Az ügyvédek azzal is alátámasztották a követelést, hogy az olasz jogszabályok szerint  egyéves börtön és akár 10 ezer eurós pénzbüntetést is kaphat, aki magára hagy egy „súlyosan szenvedő” állatot.

A LAV állatvédelmi szervezet elnöke, Gianluca Felicetti a döntéssel „hatalmas előrelépésként” jellemezte abba az irányba, hogy a „nem profitért és munkavégzésre tartott kutyák gyakorlatilag családtagnak számítanak”. És precedensértékűként jellemezte a döntés, ami alapján más munkavállalók is kérhetnek táppénzt, ha beteg kutyájukat kell ápolniuk.

(A kiemelt fénykép illusztráció. Fotó:Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik