Élet-Stílus

Egy drogfüggő babát gondozni iszonyatos munka, kettőt egyszerre: valódi hőstett

Mindig szeretett volna gyerekeket az ohiói Janet Siemer, de ahogy közeledett a negyvenedik születésnapja, úgy érezte, ez az álma már nem fog valóra válni. Az ápolónő azt mondja, több oka is van, hogy így alakult az élete, az azonban, hogy nincs saját családja, sohasem tartotta vissza attól, hogy más családokon segítsen. Ezért döntött, úgy nevelőszülő lesz.

A munkája miatt Siemer pontosan tudja, hogy mit jelent az, hogy Ohio az Egyesült Államokat sújtó opiátkrízis egyik központja. Épp elég drogfüggővel volt már dolga ahhoz, hogy pontosan tudja mi vár rá, amikor felhívták, hogy egy olyan babát bíznának a gondjaira, aki heroinfüggőként jött világra.

A kis Landont abban a pillanatban vették el a szüleitől, amelyikben világra jött. A kisfiú az élete első hét hetét intenzív osztályon töltötte, ahol az elvonási tüneteit kezelték. Messze nem volt egészséges akkor sem, amikor a nevelőanyja végre hazavihette.

„Csillapíthatatlan sírógörcsei voltak, remegett, sokat hányt és ment a hasa. Érzékeny volt a fényre, a hangra, és gyakran folyt róla a verejték. Az emberek általában bebugyolálják a kisbabákat, nehogy megfázzanak, ám ha egy baba tűzforró, ezt nem lehet megtenni. Minden nap voltak rohamai egészen féléves koráig.”

Az ápolónő napi huszonnégy órában gondozta a kisfiút, állandóan a karjaiban tartotta, és védelmezte mindentől, ami csak bánthatta.

A nevelőszülőség ideiglenes munka. Az ember addig vigyáz egy gyerekre, amíg visszatérhet a családjához, vagy örökbe fogadják. Siemernél hat kicsi is megfordult Landon előtt, a heroinfüggéssel született kisfiú azonban teljesen más eset volt.

Mikayla és Landon Siemer (fotó: Janet Siemer)

Siemer akkor gondolkodott el először azon, hogy örökbe fogadja Landont, amikor a kisfiú három hónapos volt. Sokáig azonban nem tűnődhetett, egy nap ugyanis újra csörgött a telefon, és az ápolónőtől megkérdezték, tudna-e vállalni egy másik drogfüggő babát is, egy kislányt.

„Nagyon nehéz időszak volt, azt válaszoltam, nem zárkózom el, de várjunk egy-két hónapot, aztán meglátom. Két nappal később visszahívtak, hogy a kislánynak nincs hová mennie. Úgy éreztem, ez egy jel számomra.”

Janet Siemer az akkor tíznapos Mikaylát is befogadta. Azt mondja elképesztően nehéz dolga volt a két beteg gyerekkel, amit valószínűleg nem is bírt volna, ha nem lenne képzett, tapasztalt ápolónő. Azóta mindkét gyermek rendbe jött, ma már pontosan olyanok, mint akármelyik boldog kétéves. Szeptember 11. óta mindketten Janet Siemer törvényes gyermekei. Ralph Winkler bíró azt mondta, boldogan tette hivatalossá Landon és Mikayla örökbe fogadását.

„Nevelőszülőként mindig emlékezetnem kellett magam arra, hogy bár szeretnem kell a gondjaimra bízott gyerekeket, nem nőhetek túlságosan hozzájuk, mert előbb-utóbb elhagynak majd. De most végre anya vagyok, ahogy mindig is szerettem volna. Alig várom, hogy láthassam normális gyerekekként felnőni őket.”

(via CBS)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik