Élet-Stílus

Harminc ember életét mentette meg egy férfi Las Vegasban, mielőtt nyakon lőtték

Egészen addig segített vadidegenek fedezékbe bújni a 30 éves, kaliforniai Jonathan Smith, amíg őt magát is eltalálta egy lövedék a nyakánál. A férfi, a családjával és barátokkal utazott Las Vegasba, hogy megünnepeljék a bátyja 43. születésnapját.

A társaság épp a Route 91 zenei fesztivál egyik koncertjét hallgatta, amikor a 64 éves Stephen Paddock tüzet nyitott a tömegre a Mandalay Bay Hotel 32. emeletén lévő szobája ablakából. A szemtanúk szerint, legalább negyed órán át záporoztak szakadatlanul a lövedékek.

A tömeg pánikba esett, mindenki őrült módjára próbált menekülni, de senki sem tudta, hogy merre, mert nem tudták honnan érkeznek a lövések. Jonathan Smith gyorsan felmérte a helyzetet, és legalább 30 embernek segített biztos fedezékbe vonulni, mielőtt őt magát is eltalálta egy lövedék. A férfi súlyosan megsérült, de túlélte a támadást. Úgy tűnik azonban, hogy a testébe fúródott lövedéket nem lehet eltávolítani, Smithnek az élete hátralévő részében együtt kell élnie vele.

Már 59 halálos áldozata van a Las Vegas-i lövöldözésnek
527 sebesültet kórházakban ápolnak, sok halálos áldozatot pedig még mindig nem sikerült azonosítani.

Smith a Washington Postnak elmondta, hogy amikor eldördültek az első lövések, mindenki azt hitte, valahol tűzijátékoznak, a koncert zajlott tovább. Néhány másodperc múlva azonban Jason Aldean, a fellépő kinézett a biztonságiakra, majd lerohant a színpadról, a fények kialudtak. Ekkor tört ki a pánik.

Smith családja és barátai kézen fogva menekültek a mozgássérült parkoló irányába, hogy a kocsik között keressenek menedéket. A férfi a kiskorú unokahúgai azonban elkeveredtek a tömegben. Smith értük ment vissza, és látta, hogy rengetegen tanácstalanul néztek körbe, nem tudták, mit csináljanak. A férfi ordítozni kezdett velük, többeket megragadott, és a biztonságos parkoló felé lökdösött.

„Kimenekítettem néhány embert, a lövedékek folyamatosan záporoztak, olyan volt, mintha a Las Vegas Boulevardról mindenhonnan jönnének” – mondta Smith.

A férfi meglátott néhány fiatal lányt, akik nem voltak teljesen fedezékben. Odarohant hozzájuk, miközben azt ordibálta, hogy feküdjenek a földre. Ekkor találta el az egyik lövedék.

„Semmit sem éreztem a nyakamban, csak azt, hogy melegség folyik végig a karomon” – emlékszik vissza a férfi.

Azt mondja, úgy hiszi, hogy egy szolgálaton kívüli rendőr mentette meg az életét, aki segített elállítani a vérzést, aztán az autójával kórházba vitte. Amikor elindultak, Smith már alig bírt lélegezni. A kórházban aztán sikerült stabilizálni az állapotát és azt is megtudta, hogy a családjából mindenki, az elkeveredett unokahúgai is jól vannak.

Tömegmészárlás Las Vegasban: „Adjatok fegyvert, leszedem ezt a szemétládát!”
Szemtanúk mesélnek arról, hogyan élték túl az ötvennél is több halálos áldozattal járó vasárnap esti lövöldözést Las Vegasban.

Jonathan Smithnek három gyermeke van, a szerettei most azon aggódnak, hogyan fogja tudni kifizetni a fénymásoló-szerelőként dolgozó férfi a kórházi, illetve a gyógyszerszámlákat, és miből fog élni a családja, míg ő munkaképtelen lesz. A férfi sógornője internetes adománygyűjtésbe kezdett a család megsegítésére.

Kiemelt kép: Europress / David Becker/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik