Élet-Stílus

Speciális kutyákkal keresik a svéd újságírónő hiányzó maradványait

A koppenhágai rendőrség – svéd kutyák és technikai felmérések segítségével – több helyet is talált az Øresund-ben, ahol Kim Wall hiányzó darabjai lehetnek.

A nyomozást vezető Jens Møller még mindig azt reméli, hogy sikerül megtalálni Kim Wall maradványait. A 30 éves újságírónő augusztus 10-én a Nautilus nevű tengeralattjárón halt meg. Csak a torzóját találták meg Amager városrészben augusztus 21-én: a kezei, a lábai és a feje hiányzott.

Legutoljára múlt szombaton vetettünk be búvárokat, de további merüléseket is tervezünk

– mondta a rendőrfőnök. Hozzátette, a torzó akár kilométerekkel messzebb is partra vetődhetett attól a helytől, ahol a rendőrség szerint Peter Madsen feltaláló fémnehezékkel a testén a vízbe dobta, hogy nehogy feljöjjön a felszínre. A rendőrfőnök azonban nem hiszi, hogy a búvárok a sötétben tapogatóznak.

Hová tűnt Kim Wall? Egy újságíró utolsó esete
Skandináv krimibe illő történet tartja izgalomban Dániát és Svédországot, amelynek során nyomtalanul eltűnt egy tényfeltáró riporter, miközben az őt vendégül látó feltaláló tengeralattjárója furcsa körülmények között elsüllyedt.

A koppenhágai rendőrségnek nemrég sikerült megrajzolnia a tengeralattjáró utolsó útját, ahol aztán speciálisan kiképzett kutyákat vetettek be Svédországból. Kisebb hajókra ültették őket, azoknak is az emelvényére, hogy a víz felett áramló levegőbe tudjanak szagolni.

Olyan kutyákról beszélünk, akiket arra képeztek ki, hogy felismerjék a halott emberek molekuláit a vízben. Ezek az állatok akár 30 méter mélyre is képesek szagolni.

A kutyák több helyet is megjelöltek, és ezek azok a pontok, ahol a merüléseket tervezzük

– mondta Møller, de hozzátette: a vihar, a hőmérséklet-változások a vízben és a szelek befolyásolják, hogy a szagok hol bukkannak a víz fölé, ezért nem 100 százalék, hogy pont ott lesznek a hiányzó testrészek, ahol a kutyák jeleznek.

Fotó: Europress / AFP / TOM WALL

Közben más szálon is folytatódik a nyomozás. A szeptember 5-i tárgyaláson a bíróság például kérte a szakembereket, hogy vizsgálják meg Peter Madsen számítógépét és a virtuális merevlemezét is, ezenkívül pedig több technikai vizsgálatot is végeznek majd.

Az egyik tesztünkre már szóbeli választ kaptunk, de több jelentésre is várunk, így ebben a pillanatban többet nem mondhatok

– hangsúlyozta a rendőrfőnök.

Az is kiderült, hogy az előző hétvégéig összesen 828 ember vette fel a kapcsolatot a rendőrséggel, mert úgy gondolta, hogy értékes információval rendelkezik az üggyel kapcsolatban.

Ha még mindig vannak olyan emberek, akik hezitálnak, hogy vajon el kéne-e jönniük hozzánk, hogy elmondják, amit tudnak, csak bátorítani tudom őket. Osszák meg velünk, mi pedig majd eldöntjük, hogy tudjuk-e használni, vagy sem.

Peter Madsen október 3-ig előzetesben van, bűnösségét tagadja. Bár a mentális vizsgálatot először ellenezte, most beleegyezett.

(nyheder.tv2.dk)

Kiemelt kép: Europress / Jens Noergaard Larsen / Scanpix

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik