Élet-Stílus

Aki egyszer félrelépett, örökké megcsalós marad?

Van, aki azért lép félre, mert minden bizonytalanságra ez a reakciója. Van, aki azért lép félre, mert bosszút akar állni. Nem biztos, hogy ezt egész életükben csinálni fogják.

Aki egyszer félredugott, máskor is meg fogja tenni, sokan gondolják úgy, hogy ez kőbe vésett szabály. Tévesen. Személyiségtől függ, hogy aki valaha valakit megcsalt, az másokat is meg fog-e csalni, és azon is sok múlik, mi hajtja arra, hogy félredugjon.

A hűtlenségnek rengeteg árnyalata van, és az is teljesen szubjektív, ki mit tart megcsalásnak. Egyes párkapcsolatoknál belefér az, ha a partnerek másokkal is csókolóznak egymáson kívül, egyeseknél rendszeresen jelen van a szvingerklub látogatása közösen, míg másoknál mindez fel sem merül.

Helyzettől, egyéni megítéléstől függ, mit tartunk megcsalásnak.

A párkapcsolatoknak van egy fejlődési útjuk, amik szakaszokból állnak. Általában a legtöbb párkapcsolatban akkor lesznek problémák, ha változás áll be: a szenvedélyes szerelem időszakát felváltják a mindennapok, az összeköltözéssel az anyagi gondok, munkahelyi problémák, egyéni különbségek, saját életcélok, közös gyerekek is akarva-akaratlan jelen lesznek a kapcsolatban. Nem beszélve a szülőkről és a barátokról, a velük kapcsolatos megannyi konfliktusról.

Vannak emberek, akiknek gondjuk van a kötődéssel, azaz a szenvedélyes szerelem időszakán képtelenek túllendülni, partnerkapcsolataikban csak azt az időszakot akarják újra és újra megélni.

Az ilyen típusú embereket nem a vérük hajtja, és még csak nem is rossz és gonosz emberek, egyszerűen problémáik vannak, amikkel még nem néztek szembe. Jellemzően ők azok, akik kikacsintgatnak a kapcsolataikból, újabb izgalmakat keresve.

A személyiségzavaros, a Don Juan és a Casanova típusú férfiak is gyakran félelépnek, sajátságos okaik vannak arra, miért kell más nőt érezniük. Vagy azért, mert uralni akarják a nőt, vagy azért, mert őrülten lángoló szerelmet éreznek, akárcsak egy gyerek a búcsúban, ami igen gyorsan ki is huny. A nők sem kivételek, vagy azért lépnek félre, mert gondjaik vannak az orgazmussal, vagy az önértékelésükkel, és fontos számukra a szexben megélt sikerélmény az önbizalmukhoz, vagy azért lépnek félre, mert így oldják meg a gondjukat. Vagy mert bosszút akarnak állni valakin.

Vannak, akik az exeiket nem tudják elfelejteni, a nagy szerelmet, és a siratófalként választott partnereket folyamatosan megcsalják az exekkel. Vannak párok, akiknél a rossz szexuális élet vezeti az egyik felet arra, hogy máshol keresse a vigaszt.

Fotó: Thinkstock

Az egyéni problémákon múlik, ki, mennyire, milyen gyakran és milyen partner mellett fog félrelépni. Azok az emberek például, akik addig még nem, vagy csak egyszer éltek meg igaz szerelmet, ha találkoznak valakivel, aki mellett biztonságban érzik magukat, nagy valószínűséggel nem keresnek másik partnert. A hűtlenség tényét viharos érzelmek és belobbanó féltékenység követi éveken keresztül, amiket nehéz elengedni, és nem másokra vetíteni. Azok, akik valaha valakit megcsaltak, nem feltétlenül biztos, hogy később is ezt fogják tenni, hiszen ha kiderült, akkor a pszichésen ép, és nem sérült pszichoszexuális fejlődésű ember tisztában van tette következményeivel. Kísértések minden kapcsolatban vannak, mindig jöhet jobb, szebb, okosabb, csinosabb, nagyobb mellű, dögösebb, sármosabb, a kérdés az, megéri-e váltani. A kérdés az, ha tényleg társra találtunk valakiben, inkább megoldanánk vele a párkapcsolati gondokat, vagy továbblépünk azonnal egy harmadikkal, nem foglalkozva azzal, milyen fájdalmat okozunk magunknak a könnyebb megoldással.

Címlapfotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik