Élet-Stílus

2017-ben kell megismernünk a finom rántotta titkát?!

Most már ezt is séf mondja meg?!

Daniel Patterson könyvet adott ki az ízesítés művészetéről, ez most mellékszál, de a bevezetésben meg kellett említeni.

A michelin csillagos séf – aki egy parfümkészítővel írta az említett kiadványt – arra próbálja rávenni olvasóit, hogy merjenek elszakadni a receptektől: a leírtak szolgai követését ahhoz hasonlítja, mint amikor vezetés közben vakon megbízunk a GPS-ben. Patterson szerint viszont az ételek elkészítésénél nagyon fontos, hogy magabiztosak legyünk, és merjünk saját ízesítéseket kipróbálni.

Na de jöjjön a lényeg, ami miatt mindenki kattintott a címre: a séf forradalmasította a rántottakészítés tudományát.

Patterson korábban klasszikus módon, teflonserpenyőben készítette a rántottát, majd környezettudatos felesége tanácsára áttért az öntöttvasra. Igen ám, de ekkor meg ő is úgy járt, mint minden halandó rántottakészítő: letapadt, leégett a tojás.

Így aztán kitalálta, hogy vizet fog használni.

A Patterson-recept lényege, hogy a tojást – a hagyományos módon – felverjük, kábé 30 másodpercig keverve, de nem ízesítjük. Felteszünk vizet forrni, és amikor elkezd buborékozni, szebb szóval: gyöngyözni, tegyünk bele sót, majd keverjük meg a vizet, hogy örvény alakuljon ki – ahogy a buggyantott tojásnál – és öntsük bele a tojást.

Fedjük le, számoljunk el húszig, és kész is. Illetve azért még szűrjük le, meleg vízzel nem finom (sőt a tojás tetején megtapadt vizet még papírtörlővel is érdemes utána leszárítgatni).

Ízesítsük kedvünkre: Patterson sót, borsot és egy kis vajat javasol (majd az egészet pirítóssal tálalja), de a magyar gyomor nyilván a piros paprikát is megkívánja. (Az extra magyarosch verzió kedvelőinek további probléma, hogy a kolbászos, hagymás verziót így nem tudjuk előállítani).

Az általunk megkérdezett tesztelő, Csaba elmondta:

Kíváncsi voltam az állagára, ilyen levegős, puha izé lett, ami rajtam kívül senkinek nem ízlett, de nem rossz amúgy”,

de ez az értékelés ne szegje senki kedvét. Jó étvágyat kívánunk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik