Élet-Stílus

Munkába álltak az első, pedofilok kiszimatolására kiképzett rendőrkutyák Nagy-Britanniában

Nem lehet annyira ügyesen elrejteni a legapróbb adathordozókat sem, hogy Tweed, vagy Rob, brit rendőrkutyák meg ne találnák. Bár merevlemezek, pendriveok, és memóriakártyák a gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatban is fontos bizonyítékok lehetnek, a legnagyobb szerepet a pedofil bűnügyekben játsszák.

„Történelmi lépés ez a brit rendőri erők számára, ezek a kutyák új eszközt adnak a nyomozók kezébe, a pedofilok, a csalók és a terroristák elleni harchoz” – mondta Jim Nye, a Devon és Cornwall rendőrségének főfelügyelője.

Tweed, a 19 hónapos spániel, és Rob, a 20 hónapos labrador hivatalosan Devon és Cornwall, illetve Dorset megyékben szolgálnak, de egész Nagy Britanniában részt vesznek nyomozásokban. A kutyák kiképzése tavaly kezdődött, amikor Graham Attwood kutyakiképző megtudta, hogy az Egyesült Államokban már zajlik, a speciálisan, digitális adathordozók megtalálására idomított kutyák kiképzése. Kiutazott tanulni, majd a hazatérve elkezdte az első európai kutyák kiképzését. Attwood gyakorlatilag a szabadidejében végezte a munkát, mert a többi rendőrkutya betanításának zavartalanul kellett folynia.

A munka azonban kifizetődött, Rob és Tweed már ötven nyomozásban vettek részt. Egy házkutatás során például, Tweed jelzett egy kólásdoboznál, ami egyébként senkinek sem tűnt volna fel. Kiderült, hogy a doboz valójában egy persely, amibe több SD kártyát rejtettek. Egy másik alkalommal Rob talált meg egy fiókban egy apró eszközt, ami fölött az emberi tekintet elsiklott volna.

Rob és Tweed egy kísérleti program részesei. Ha ők ketten beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, akkor egész Nagy Britanniára kiterjesztik a kütyükre specializált kutyák képzését.

(via Metro)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik