Élet-Stílus

Kevesen bírják végignézni a világ legmegrázóbb rövidfilmjét, pedig csak 5 perces

Méregerős érvvel szállt be az eutanázia, azaz a kegyes halál legalizálásról szóló vitába Justin Kurzel ausztrál filmrendező. Az agydaganatban haldokló Greg Sims utolsó napjait bemutató rövidfilmje csak ötperces, de nem sokan képesek végignézni.

Az ausztráliai Victoria állam parlamentje október elején szavaz majd az eutanázia legalizálásáról. A kegyes halál bevezetése mellett folyó kampány szervezői szerint, bár az ausztrálok 75 százaléka támogatja az új törvényt, az azt ellenző vallásos szervezetek minden befolyásukat bevetve lobbiznak ellene. Az eutanáziapártiak ezért úgy döntöttek, hogy ők is a lehető legkomolyabb eszközöket vetik be.

A „Stop the horror” című rövidfilm egy 56 éves férfi hosszú és fájdalmas haláltusáját mutatja be. Greg Sims 2005-ben, agydaganatban halt meg. Élete utolsó két hetében már a legerősebb fájdalomcsillapítók sem tudták enyhíteni az egyre hosszabb, és egyre erősebb hullámokban rátörő kínokat. Greg lányai, és a felesége az utolsó pillanatig kitartottak a férfi mellett, s közben annyiszor tört szilánkokra lelkük, ahányszor jöttek a kegyetlen fájdalom-, és fulladásrohamok.

Miközben az ember az arcát eltakarva, az ujjai közül nézi a filmet, folyton arra gondol, hogy ennél rosszabb már biztosan nem lehet, de az alkotók mindannyiszor rácáfoltak. Minden másodpercben ott ég az agyában a kérdés, hogy meddig lehet, meddig kell még húzni az embertelen szenvedést.

A „Stop the horror” nem dokumentumfilm, vagyis színészek játsszák, de a forgatókönyvet, saját emlékei alapján Greg Sims lánya, Nia írta. Bár a készítők terve az volt, hogy a közösségi médián keresztül terjesztik majd a filmet, a YouTube annyira durvának találta, hogy törölték a videomegosztóról.

Ha úgy érzi, megnézné, a teljes alkotást IDE KATTINTVA találja meg. A film alkotói fontosnak találták, hogy beépítsenek egy stopgombot a jobb alsó sarokba, hogy a néző bármikor megnyomhassa, ha úgy érzi, nem bírja tovább.

(via The Age)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik