Élet-Stílus

A heroin olyan, mint Jézus csókja

Amikor Necia Freeman meg akarta tudni, hogy miért jó és addiktív a heroin, egy függő azt válaszolta neki:

betépni a herointól olyan, mintha megcsókolna Jézus.

Necia önkéntes Huntingtonban, a túladagolás fővárosában. A nyugat-virginai városban az amerikai átlaghoz képest tízszer többen halnak meg túladagolás miatt. Tavaly augusztusban volt olyan nap, amikor 28 túladagolásos esethez riasztották a mentőket. 26-an túlélték, ketten meghaltak. Necia elindított egy önkéntes hálózatot, hogy segítsen az utcán rekedt függőknek, hogy élelemhez és professzionális segítséghez jussanak.

Ő az egyik szereplője a Herion(e)-nak,  annak a rövid dokumentumfilmnek, ami Huntington és környékének valóságát mutatja meg három nő szemszögéből. Necián kívül Jan Rader tűzoltó-orvos és Patricia Keller bírónő próbálja a függőket jobb útra terelni, mindenki a saját eszközével. Az orvos Naloxone injekcióval éleszti újjá azokat, akiknek a kábítószer miatt leáll a légzésük. Ha élnek a lehetőséggel, mehetnek rehabra, ha nem, jöhet az újabb adag. A bírónő emberséges szankciókkal mutatja meg, nem következmények nélküli, ha valaki a kábítószert választja a tisztes polgári élet helyett.

Nemcsak egy, hanem több generációt is elveszítettünk

– Jan Rader foglalja össze, milyen óriási problémát jelent a tomboló ópiátjárvány Amerikában.

A probléma nagyjából öt évvel ezelőtt kezdődött, amikor a hatóságok úgy próbálták visszaszorítani a fájdalomcsillapítók alkalmazását, hogy szigorították azok elérését. Bár tényleg nehezebb lett hozzájuk jutni, a fájdalomcsillapító-függők más szert találtak: a heroint. Vagy az annál még erősebb szintetikus ópiátot, a fentanilt, ami akár százszor is erősebb hatású lehet a morfiumnál, és ötvenszer a heroinnál. És ugyanannyiszor halálosabb is.

Megállíthatatlanul pusztít a heroinnál százszor halálosabb kábítószer
Drogfüggővé tettek egy nemzetet, majd a dílerek karmai közé lökték.

A dokumentumfilm rendezője Elaine Sheldon tavaly februárban kezdett forgatni, és májusig követte a három nő munkáját. Ez nem a heroinról szól, hanem azokról, akik a legkeményebben dolgoznak azért, hogy megváltoztassák Huntingtont – mondja.

Nyitókép: Spencer Platt/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik