Élet-Stílus

Ez lehet a megoldás a Bulinegyed problémáira

A Bulinegyeddel kapcsolatban többször is cikkeztünk az elmúlt hetekben: egy hónappal ezelőtt kirúgták a rendőrkapitányt, aki el akart menni a szórakozóhelyek elleni tiltakozó erzsébetvárosiak fórumára, majd a vendéglátósok kezdtek sztrájkba, hogy megmentsék a városrészt. Legutóbb pedig akkor írtunk a VII. kerületről, amikor utcára vonultunk a kerületi lakókkal. Most úgy tűnik, egy lépéssel közelebb vagyunk a megoldáshoz, megszületett ugyanis a NIGHT MAYOR BUD.

„Hányás, húgy, szemét, üvöltözés éjjel-nappal” – nem tűrnek tovább a bulinegyed lakói
A tüntetés mellett petíciót is vittek Vattamány Zsolt polgármesternek.

Mi ez az egész?

A Night Mayor (magyarra fordítva éjszakai polgármester) egy olyan, külföldön már bevált gyakorlat, aminek célja a városok éjszakai életének érintettjei közötti bizalom növelése és a párbeszéd elősegítése. Itthon Night Mayor BUD néven alakult a napokban egy egyesület, aminek célja, hogy egyrészt mérsékelje és megoldja azokat a problémákat, amelyek a növekvő turistaszám mellett legfőképp a bulinegyedre nehezednek, illetve az Éjszakai Manifesztóval fejlessze az éjszakai életet és összefogja a szórakozó- és vendéglátóhelyeket. Ezzel egyidőben a helyi önkormányzatok és a hatóságok munkája is tehermentesülne.

Az egyesület mögött már tíz hónapos munka van, az alapító tagok pedig Bársony Júlia (Müszi), Csörgics Mátyás (Krak’n’town), Hartai Róbert (Spíler), Kólya Dániel (Budapest Park), Lobenwein Norbert (Balaton Sound, VOLT, Sziget, Akvárium), Mann Dániel (Grund), Német G. Dániel (Ususty), Tóth Imre (Élesztőház), Zsendovits Ábel (Szimpla) és Zsidai Roy (Zsidai Group).

Hogyan tovább?

A következő állomás szeptember 16-17-e lesz, amikor Erzsébetváros Önkormányzatával együttműködve egy kétnapos rendezvényt tartanak, ahol a Kazinczy utcából sétálóutca lesz: nappal workshopokat és kerekasztal-beszélgetéseket tartanak, este pedig mediátorokkal kutatják, hogy hogyan lehet leghatékonyabban informálni a turistákat és a fiatalokat. Jövő nyáron pedig jön a Night Mayor Summit, akkor választják meg az első Night Mayort.

A működéssel kapcsolatban több kérdés is felmerült bennünk, amikkel megkerestük a NMBP-től Német G. Dánielt.

Önök szerint miért nem vállalja fel ezt a feladatot az állam vagy az önkormányzat?

A probléma annyira komplex, hogy megoldása túlmutat a hatóságok és a városvezetés megszokott cselekvési terén, így elengedhetetlen minden érintett szereplő közös társadalmi felelősségvállalása és a kompromisszumok keresése. Ezért vált be ez a gyakorlat, hogy egy nonprofit társadalmi szervezet mediáljon a három érintett fél között (lakosok-vállalkozások-helyi hatóságok). Így tudunk majd minden fél érdekét megértve és képviselve létrehozni valós megoldásokat, amiből mindenki kiveszi a részét. Ez nem azt jelenti, hogy a közszolgáltatások ellátására (rendfenntartás és köztisztaság) nincs szükség, hanem inkább azt, hogy sokkal több ponton kell koordináltan dolgozni a megoldásokon.

Nonprofit szervezetként működnek. A szabadidejükben végzik az ezzel kapcsolatos munkát vagy ez a „főállásuk”?

Az elmúlt 10 hónapban önkéntes tevékenység volt, az egyesület alakulását követően nagyvállalati CSR támogatásokból, egyesületi tagdíjakból és állami szervezetekkel is közösen finanszírozzuk majd a projektjeinket és azt a három-négy fős csapatot is, akik főállásban fognak dolgozni az egyesületben. Ezek az egyeztetések jelenleg is folynak, leendő támogatóink között olyan szervezetek és cégek lesznek, mint a Magyar Sörgyártók Szövetsége, a Pepsi vagy a Raiker, és stratégiai partnerként működünk együtt a Magyar Turisztikai Ügynökséggel.

Hogyan lehet edukálni azokat a brit turistákat, akik konkrétan játszótérnek tekintik a bulinegyedet?

Ez a legfogósabb kérdés, valószínűleg sok ponton kell majd cselekedni. Eleve a legénybúcsús cégek hirdetéseit át kell alakítani, a reptéren kell informálni őket az utcai etikettről, a vendéglátóhelyeken a pultosokat és biztonsági őröket is képezni kell, de utcai házirendeken is dolgozunk a lakókkal és köztisztviselőkkel, amiket majd illemtáblák és közösségi mediátorok segítségével próbálunk betartatni. Ennek az első próbaüzeme szeptember 16-án este a Sétáló Kazinczy utca – Szalonképes Bulinegyed fesztiválján lesz, ahol Erzsébetváros Önkormányzatával együttműködve többek között arra keressük a választ, hogyan tudnak a legjobban együtt dolgozni az utcai mediátorok a közterület-felügyelőkkel, rendőrökkel és a helyek biztonsági embereivel.

Készül nemzetközi kampány is, amiből értesülhetnek a turisták a rendszerről még az érkezésük előtt?

Nagykövetségekkel, repülőtársaságokkal és a reptérrel szeretnénk közös kampányt kidolgozni erre. Ennek egy első lépése, hogy a reptéri Budapest by Night kiadványban szerepel már egy oldal, ahol angol nyelven kérjük az idelátogatókat arra, hogy ha szórakozni mennek éjjel viselkedjenek úgy mintha otthon lennének, tartsák tiszteletben a pihenő lakosokat: ne szemeteljenek vagy hangoskodjanak.

Volt olyan hely, ami teljesen elzárkózott az együttműködéstől?

Egyelőre nagyon pozitív a visszhang, de vannak olyan helyek, ahol egyelőre nem érzik magukénak a város problémáit, vagy szépen fogalmazva rövid távon gondolkoznak. Remélem, ahogy látszanak majd az eredményei a munkánknak,  őket is be tudjuk majd vonni a közös erőfeszítésbe.

A Night Mayor megválasztása előtt ki fogja össze a kezdeményezést?

Egy háromfős projektcsapat, amit én vezetek főállásban, illetve alvállalkozók (mediátorok, takarítócégek, stb.) bevonásával működünk majd.

Hogyan tudják majd mérni az akció sikerét? Hatósági intézkedések száma, ottlakók visszajelzése?

Egyelőre olyan mintamegoldásokat keresünk, amik azon túl, hogy egy-egy akut helyzetre azonnali megoldást jelentenek a lakóknak, a tapasztalatok levonása után skálázhatóak is. A siker mérőszámai a nyugodtan pihenő lakosok számának növekedése (panaszok csökkenése, lakosok és a városvezetők visszajelzései), illetve a hatósági intézkedések csökkenése lesz, igen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik