Élet-Stílus

Öngyilkos lett egy terhes kínai nő, mert családja nem engedte a császáros szülést

A császármetszést ugyanis a kínai törvények szerint csak a családtagok engedélyével lehet végrehajtani.

Kiugrott egy kínai kórház ötödik emeletéről egy, a terhessége 41. hetében lévő nő, miután családja nem volt hajlandó engedélyezni neki, hogy császármetszéssel hozza világra gyermekét – jelentette a helyi sajtó. A császármetszést nem csak a 26 éves nő akarta. Az orvosok is azt tanácsolták, mert a természetes szülés túl nagy veszélyt hordozott a kismamára. A család azonban hajthatatlan volt.

A családtagok beleegyezése nélkül pedig az orvosok nem hajthatták végre a beavatkozást. A kínai jogszabályok értelmében ugyanis egy műtétet csak és kizárólag a családtagok beleegyezésével lehet elvégezni – írta a South China Morning Post.

A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint a csak Ma vezetéknéven említett nőt előző hét szerdán vitték be Yulin város 1-es számú kórházának szülészetére. A kórház közleménye szerint a nő a terhesség 41. hetében volt, és az orvosok megállapították, hogy a magzat túl nagy feje miatt a természetes szülés „nagyon kockázatos lenne”.

Az utcán szült egy kínai nő, majd fogta a babát meg a bevásárlótáskát és hazasétált
Vírusként terjed a kínai neten az esetről készített, amatőr videó.

Az orvosok ezért a sokkal biztonságosabb császármetszést javasolták, de a nő családtagjai ragaszkodtak a természetes szüléshez. Csütörtökön az orvosok újabb próbát tettek a rokonok meggyőzésére, de nem jártak sikerrel.

Ezután Ma kétszer is kiment hozzájuk a szülészeti osztályról, könyörögve, hogy engedjék a császárt, mert már nem bírja elviselni a fájdalmat, de a rokonok hajthatatlanok voltak. A beszámolókból az nem derült ki, hogy milyen okokból ragaszkodtak a természetes szüléshez, és az sem, hogy pontosan milyen rokoni kapcsolatban álltak a kismamával.

A kismama végül csütörtök este 8 órakor kiugrott az ötödik emeleten lévő szülészeti osztály egyik ablakából. Az orvosoknak már nem sikerült megmenteni sem a nő, sem pedig gyermek életét.

A Post cikke szerint az esetről szóló beszámoló hatalmas felháborodást váltott ki a kínai közösségi oldalakon. A nő történetéről elsőnek beszámoló China Business News cikkére több mint 18 ezer komment érkezett, és a legtöbben azt követelték, hogy a nők szabadon dönthessenek arról, hogyan szeretnének szülni – írta a Post. A legtöbb, több mint 18 ezer like-ot kapott hozzászólás szerint nem lett volna szabad hagyni, hogy a terhes nőn kívül bárki más is beleszólhasson ebbe a döntésbe.

(A kiemelt fénykép illusztráció. Fotó:Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik