Élet-Stílus

Van, akinek már robot viszi az ebédet

Már nem szokatlan látvány, ha valaki kis fehér robotokat lát gurulni Washington DC Georgetown negyedének utcáin. A motoros futárok helyett ugyanis már ők viszik a pizzát vagy a hamburgert a megrendelőknek.

A Starship Technologies nevű cég által fejlesztett készülékek hónapok óta tesztüzemben működnek, ételt szállítanak házhoz. A megrendeléseket felveszik az étteremnél, majd maximum néhány kilométeres távolságban kézbesítik az éhes kuncsaftoknak, külvárosi övezetekben.

Fotó: Koczka Máté

A hatkerekű robot úgy használja a járdát, mint a gyalogosok. Lassan, maximum 3km/h sebességgel halad (bár ennél gyorsabban is tudna menni). Navigációs rendszerrel, kilenc kamerával, érzékelőkkel és akadályelkerülő szoftverrel is fel van szerelve, így ki tudja kerülni az embereket – igaz, egyelőre még minden robotot egy ember is kísér, hogy elkerüljék a bajt.

A vásárlók egy alkalmazás révén tudják követni, merre jár a robot, és üzenetet kapnak, mikorra érkezik lakásukhoz a küldemény. A fehér szerkezetnek hangszórója és mikrofonja is van.

Fotó: Koczka Máté

A jelenleg csak étel házhozszállításra használt robot idővel bármilyen kisebb csomag, akár bevásárlókosár vagy elektronikai eszközök kézbesítésére is alkalmas lesz. Nagyjából úgy működik majd, mint ahogy taxit hívunk a telefonunkról, és az eszközök pár dollárért 15-30 perc alatt házhoz viszik a holmit.

A felhasználók pedig a modern technológia előnye mellett azt is élvezhetik, hogy már nem kell borravalót adniuk a futárnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik