Élet-Stílus

Egy tankönyv sosem felesleges

Idén szeptembertől az elsőtől kilencedik évfolyamig már minden diák ingyen kapja meg tankönyveit, de a gimnazisták számára elég sok pluszkiadást jelenthet a tanévkezdés. Örökös probléma, mi legyen a gyerekek feleslegessé vált tankönyveivel: érdemes-e őket őrizgetni vagy adjuk tovább őket, hogy segítsünk másokon? Adunk néhány ötletet a megoldáshoz.

Először is, abban biztosan mindenki egyetért, hogy nem érdemes a végtelenségig őrizgetni minden egyes tankönyvet, hiszen például kicsi az esély arra, hogy később szükség lesz egy első osztályos ének-zene könyvre. Viszont az sem feltétlenül jó megoldás, ha szelektálás nélkül minden tankönyvön túl akarunk adni.

Például nyelvkönyvek esetén érdemes figyelembe venni egy esetleges későbbi nyelvvizsga lehetőségét, hiszen a gyakorláshoz biztosan nem árt felidézni a régi ismereteket. Ugyanez igaz az érettségire, hiszen például történelemből biztosan nem csak az utolsó év anyagát kérik majd számon, hanem szükség lesz az összes tanév alatt megszerzett ismeretekre.

Ha van a családban kisebb testvér, rá is gondolhatunk, hiszen kár kétszer fizetni ugyanazért a tankönyvért. Ugyanígy, ha a család baráti körében vannak kisebb gyerekek, érdemes megkérdezni minden lehetséges iskolást, nincs-e szüksége esetleg valamire, ami nálunk csak a szekrényben porosodna vagy a kukában végezné.

Tegyük fel, ezeken a körökön túl vagyunk, és még mindig ott tornyosulnak az asztalon a gazdára váró tankönyvek. Ilyenkor gondoljunk azokra, akiknek minden évben komoly nehézséget jelent, hogy új tanszereket vásároljanak gyermekeiknek. Szerencsére már rengeteg platform alakult, ahol bárki segíthet.

Ilyen a HAT Alapítvány is, ami egy úgynevezett Kocka Adományboltot működtet, melynek bárki felajánlhat különböző iskolaszereket vagy tankönyveket. Az alapítvány ezenkívül családsegítő és támogató intézményekkel is együttműködik, hogy még kedvezményesebb vásárlási lehetőséghez jussanak a nehéz körülmények között élő családok.

Ha viszont egy diák inkább gyorsan pénzzé tenné a feleslegessé vált könyveit, arra is van lehetősége, hiszen a diakoldal.hu-ra bárki feltöltheti azokat a könyveket, amikre már nincs szüksége, az érdeklődőkkel pedig a honlapon keresztül könnyen fel tudják venni a kapcsolatot.

Szintén jó zsebpénzkeresési lehetőség a Könyvmegálló, ami egy olyan közösségi oldal, ami tulajdonképpen úgy működik, mint egy online antikvárium: bárki nyithat egy “minikönyvesboltot”, feltöltheti feleslegessé vált könyveit, majd várhatja az érdeklődőket.

Ha pedig valaki a valódi antikváriumok híve, érdemes ezek között is szétnézni, hiszen biztosan rengeteg helyen tárt karokkal várják a tankönyvekkel felszerelkezett diáksereget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik