Élet-Stílus

Egyre menőbb az USA legtörténelmibb városa

Philadelphia az elmúlt években nagyon menő hely lett, pezsgő kulturális és éjszakai élettel. Pennsylvania államban fekszik, a keleti part második legnagyobb városa, mely egyben jelentős oktatási és kulturális központ. Az egész USA legrégebbi és legtörténelmibb települése, London után a második legnagyobb angolul beszélők által lakott város.

Philadelphia az egyik legrégebbi és történelmileg legjelentősebb város az Egyesült Államokban. Miután William Penn a 17. század végén a Delaware-folyón épült philadelphiai kikötőt megalapította, a világ minden tájáról érkeztek ide a bevándorlók. Az ő munkájuk révén a város egyre jobban terjeszkedett, ipara növekedett.

Az Amerikai Egyesült Államok szülőhelye

1773-ban Philadelphiában írták alá a Függetlenségi Nyilatkozatot, s ez volt az Amerikai Egyesült Államok első fővárosa is, így ha valaki el akar mélyülni az USA történelmében, a legjobb helyen jár Phillyben. A legtöbb történelmi látnivaló az Independence Hall-nál található. Ez egy L-alakú, 45 hektáros terület, ahol sétálás közben bármerre is nézünk, csupa fontos régi épületbe botlunk. Szerencsére többségük látogatható, és a legfőbb, hogy ingyenesek. Azonban előzetesen időpontot kell kérni.

Fotó: Koczka Máté

A Szabadság Harangja

Philadelphia jelképe a Liberty Bell, a Szabadság Harangja, amely korábban az Independence Hall épületének része volt. Napjainkban szemben, a saját felépítményben tekinthető meg. A legenda szerint a harangot 1776. július 4-én akkor szólaltatták meg, mikor a Második Kontinentális Kongresszus megszavazta az amerikai függetlenség kikiáltását.

Fotó: oneyeartrip.com

Itt készül a dollár

Az USA hat pénzverdéjének egyik is Philadelphiában található (szintén ingyenesen látogatható), bepillanthatunk egy ma is működő pénzverde életébe, 1792-ben itt készültek az első amerikai érmék.

We spy with our little 👁 cranes in the sky. 🏗🌇 #discoverPHL 📷 by: @randypikeheinzel . . .

PHLCVB (@discover_phl) által megosztott bejegyzés, 2017. Júl 30., 19:07 PDT

Rocky lépcsői

A Philadelphia Museum of Art egy jelentős művészeti galéria, ám a legtöbb turistát inkább a bejárathoz vezető lépcsősor érdekli. Itt edzett ugyanis Rocky, azaz Sylvester Stallone a Rocky 1-2 filmekben a nagy bokszmeccseire. Kultikus helyszínnek számít, még egy Rocky szobor is található a közelben.

Philly Cheese Steak

A szendvics története még az 1930-as évek elejére nyúlik vissza, amikor két olasz bevándorló testvérpár, Pat és Harry megélhetési szempontból megnyitotta első hot dogos standját. Az üzlet nem nagyon ment és Pat is unta a hot dogot, ezért egy nap megkérte Harryt, hogy hozzon már neki egy kis marhahúst, hogy feljavíthassa a szendvicsét. A hús már javában pirult a grillen, amikor megérkezett egy éhes taxisofőr és annyira tetszett neki az illata, hogy megkérdezte, mennyibe kerül. Patnek aznapra maradt a hot dog, de amikor a taxis elfogyasztotta a szendvicset, állítólag a következőket mondta: “Hé!Felejtsd el a hot dogot és csak ezt áruld!” Így is tettek a történet szerint. Akárhogy is volt, a sajtos steak szendvics a város egyik fő gasztronómiai fogása, minden turistának kötelező megkóstolni. Hogy hol, arra később kitérünk.

Olasz piac és a nagy harc

Természetesen – mint minden metropoliszban -, Philadelphiában is van egy érdekes piac. Az olasz piac (vagy inkább egy hosszú bevásárlóutca üzletekkel és utcai árusokkal) olasz bevándorlók által lett alapítva, s ma is rengeteg olasz árus kínálja a portékáját. Európai emberként mérsékelten érdekes, de azért jó tudni, hogy itt nagyon jó minőségű tésztához, paradicsomhoz és prosciutto-hoz juthat az ember. A piacnál lehet venni állítólag a legjobb Philly Cheese Steak-et is. Az első helyért évek óta két étterem verseng: a Pat’s és a Geno’s. Ezek egymással szemben helyezkednek el az utcán, úgyhogy akár mindkettőt is megkóstolhatjuk egymás után. A helyi Urban Adventures egyébként gasztro túrát is szervez a piacon, amely alkalmával meg lehet kóstolni egy sor különleges finomságot, sőt a piac kulisszái mögé is bevisznek. Olyan helyekre, ahová alapvetően csak a dolgozóknak van bejárása.

Mágikus kert

Az egyik legnagyobb újhullámos látnivaló Philadelphiában a Magic Garden. Ez nem egy szokványos kert, hanem egy eldugott kis udvar, amely Isaiah Zagar műve. A díjnyertes mozaik falfestmény-művész fantasztikus világot alkotott csempedarabokat, tükröket és használati tárgyakat felhasználva. A Magic Gardent csak belépődíj megfizetése után lehet megnézni, de Zagarnak a környéken több mint 100 nyilvános falon is vannak alkotásai.

Amerika legrégebbi utcája

Az Elfreth’s Alley 300 éves történelmével Amerika legöregebb, folyamatosan lakott utcája. Philadelphia óvárosának szomszédságában fekszik, egy igazi nemzeti kincs, a turistáknak szinte kötelező látnivaló. A keskeny kis aranyos utcán 32 ház található, amelyek 1728 és 1836 között épültek. Minden ház fel van lobogózva, meg lehet nézni az utcáról szóló múzeumot, s remek süti bolt is nyílt az egyik épületben, ahová betérve belül is meg lehet csodálni a legöregebb házak egyikét.

Wandering the nation’s oldest residential street. 🇺🇸 #discoverPHL . . .

PHLCVB (@discover_phl) által megosztott bejegyzés, 2017. Júl 17., 18:27 PDT

Hard Rock Café Philadelphia

A Hard Rock a világ egyik pontján sem csak egy sima étterem, hanem egy igazi kultikus hely. Philadelphiában ez sokszorosan igaz: számos rock ikon hangszere és fellépőruhája lóg a falakon Pinktől Taylor Swiften át, Joan Jettig. Még külön túra is kérhető a felszolgálóktól.

Az amerikai zászló szülőhelye

Philadelphia központjában található a Betsy Ross House. A legenda szerint a házban készült a “csillagos-sávos lobogó” első verziója. A történészek a mai napig megosztottak a történet eredetiségét illetően. A ház múzeumában visszautazhatunk az 1776-os évbe. Az amerikai történelem iránt érdeklődőknek fontos látnivaló.

A város tetején

Philadelphia egyik legmagasabb felhőkarcolójában található a One Liberty Observation Deck. A kilátóból 883 láb magasról látható a város, fantasztikus 360 fokos kilátással. Az obszervatórium gyerekekkel is jó program, ugyanis a gyereksarok mellett a hely interaktív érintőképernyőkkel is rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a legfontosabb tereptárgyak kinagyítását és történetük megtekintését.

Azt, hogy a város Amerika egyik legnépszerűbb turistacélpontja, köszönheti mindenekelőtt változatos történelmének, elsőrangú műgyűjteményeinek, különleges múzeumainak, kiváló éttermeinek és szállodáinak és az ország legnagyobb rendezett közparkjának.

A városnézés talán egyik legjobb módja, ha CityPASS várkoskártyát vásárolunk. Ez magában foglalja a belépőt a legtöbb látványossághoz, és ráadásul a városnéző buszokat is lehet használni vele – hangzott el az USA legjelentősebb turisztikai vásárán, az IPW-n, Washingtonban.

Philadelphia egyébként New Yorkból és Washington DC-ből remekül megközelíthető vonattal, így jó kiegészítése lehet egy keleti parti túrának. Sőt, friss hírek szerint jövőre közvetlen járat is indul majd Budapestről Philadelphiába, úgyhogy akár innen is indíthatjuk a körutat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik