Élet-Stílus

Lediplomázott egy 91 éves thaiföldi nagyi

Kimlan Jinakul egész életében szeretett volna egyetemre járni, de fiatal korában nem volt rá lehetősége. A Thaiföld északi részén, Lampang tartományban született lány okos volt, ezért a környék egyik legjobb iskolájába járt. A továbbtanuláson azonban nem sokat gondolkodhatott: amikor 21 éves lett, a családja a fővárosba, Bangkokba költözött, őt pedig férjhez adták.

„Aztán úgy éltem, hogy az összes gyermekem megkaphassa majd azt a lehetőséget, amit én nem kaphattam meg. Végig támogattam és arra bátorítottam őket, hogy tanuljanak” – mondja Kimlan.

Jól végezte a dolgát: az öt gyermek közül négy mesterdiplomát szerzett, az egyikük pedig PhD fokozatot, az Egyesült Államokban. Az egyik lánya, aki orvosként dolgozott egy kórházban, úgy döntött, hogy elvégez egy kurzust a Sukhothai Thammathirat nyitott egyetemen. Kimlan a lányával tartott.

Az asszony 72 éves volt, amikor belevágott több mint fél évszázados álma megvalósításába. Nem sokkal később azonban feladta a tanulást. Meghalt az egyik lánya, őt pedig évekre leterítette a gyász. Aztán 85 évesen mégis visszatért az egyetemre, hogy humánökológiát tanuljon.

Minden nap kora hajnalban kelt, alamizsnát osztott a kolduló buddhista szerzeteseknek, templomba ment, majd nekilátott a tanulásnak.

„Soha sincs késő. Az elmém mindig éber, és tudásra szomjazik. A világ sem áll meg, minden nap új problémák jelennek meg, amiket meg kell oldani. Ha nem alakulnának ki új tudományágak, a megállna a világ fejlődése”nyilatkozta a BBC-nek a 91 éves, friss diplomás nő.

Amikor a riporter a sikere titkáról faggatta, Kimlan azt válaszolta, hogy az elszántságának és a kitartásának köszönheti a diplomáját.

„Mindig csak a soron következő vizsgára koncentráltam, és megpróbáltam a lehető legtöbbet kihozni magamból. Nagyon boldog voltam, ha átmentem, és szomorú, ha megbuktam, de addig próbálkoztam újra és újra, amíg át nem mentem” – mesélte.

És, hogy mihez fog kezdeni az egyetemi végzettséggel?

„Nem hinném, hogy bárki is felvenne, ha elkezdenék munkát keresni” – mondta nevetve – „maradok az unokáim mellett, hogy vigyázhassak rájuk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik