Élet-Stílus

Ülésnek öltözött ember vezette az „önvezető” autót

Rejtélyes önvezető autó furikázott a hétvégén, keresztül-kasul a virginiai Arlington utcáin. A teljesen hétköznapi járművön nyoma sem volt olyan, 3D szenzornak, amilyen például a Google, vagy az Uber kísérleti modelljein látható. Az autó azonban szabályosan közlekedett a forgalomban, miközben láthatóan nem ült benne ember.

Ez is szokatlan, hiszen az önvezető autók tesztjein is mindig ül egy felügyelő a kocsiban, hogy bármikor közbeavatkozhasson, ha a rendszer megőrülne. A szürke furgonon ráadásul semmiféle jelzés sem utalt arra, ki működteti.

Adam Tuss, az NBC helyi riportere annyira megdöbbent, amikor meglátta a forgalomban a Fordot, hogy követni kezdte, hátha megtud valamit a titokzatos járműről. Egy lámpánál aztán sikerült épp az önvezető autó mellé sorolnia, videót készített a kocsi belsejéről. Ekkor derült fény trükkre: az autót egy ember vezette, aki ülésnek öltözött.

Később kiderült: a Ford és a jelmezes sofőrje a Virginia Tech egyetemhez tartozott. A közlekedési intézet végzett egy kísérletet, amiben azt vizsgálták, hogyan reagálnak az emberek, ha autonóm járművel találkoznak a forgalomban.

(via The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik