Videó

„A börtönrádió mentette meg az életemet” – videó

Egy éves az ország első női börtönrádiója: a fogvatartottak azt mondják, ez alatt az egy év alatt sokkal többet tanultak magukról és a világról, mint azt valaha is gondolták volna.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt szólalt meg először a Hessz Fm. A legtöbb ember számára nem véletlenül nem ismerős a rádió neve: viszonylag kevés helyen lehet fogni az országban. Egészen pontosan egyetlen helyen: a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai objektumában.

Az országban összesen három börtönrádió működik, a Hessz Fm az egyetlen, amit nők készítenek.

Mi az a hessz?

A börtönszlengben hessznek hívják  a zárkaajtókon lévő rést. Ezen keresztül ellenőrzi a felügyelő a fogvatartottakat.

Kovács Orsolya Eszter, a Hessz Fm egyik mentora azt mondja, hogy a tartalmi kérdésekbe igyekeznek a lehető legkevesebbet beleszólni, mert azon kívül, hogy a fogvatartottak a rádiózás technikai hátterét megtanulják, talán még fontosabb az, hogy egy-egy projektet végig tudjanak vinni úgy, hogy közben adódhatnak konfliktushelyzetek is. Ezeket meg kell tanulniuk úgy megoldani, hogy konszenzusra jutnak egymással – ez a metódus alapvetően nem feltétlenül jellemző egy börtönközösségre.

Ahhoz, hogy egy elítélt bekerüljön a börtönrádió stábjába, több feltételnek is meg kell felelnie. Kizárólag olyan fogvatartottak vehetnek részt a Hessz Fm munkájában, akik a többi rab számára példaképpé válhatnak,

így az erőszakos és a szemérem elleni bűncselekményért kiszabott ítéletek kizáró oknak számítanak.

A fogvatartottakat mindenhol az Adj Hangot Egyesület munkatársai mentorálják, a szerkesztési irányelvek pedig szigorúan BBC iránymutatást követik. Ami úgy tűnik kifizetődő, ugyanis tavaly precedenst teremtett a váci Rács FM egyik fogvatartott riportere, aki különdíjat kapott munkájáért egy harminc éven aluli újságírók számára kiírt pályázaton.

A Börtönrádió eddigi eredményei elég meggyőzőek: a közel harminc szabadult börtönrádióst között nincs visszaeső, sőt: több egykori elítélt a szabadulása után önkéntesként is becsatlakozott az egyesület munkájába.

A képre kattintva galéria nyílik:

Galéria
Fotó: 24.hu / Bielik István
Legfrissebb videók
Olvasói sztorik