Élet-Stílus

A terapeuta tényleg letilt a szexről

A pár- és szexterápia akkor hasznos, ha a segítséget kérő párok betartják mindazt, amit a terapeuta kér tőlük. A kognitív viselkedésterápia lényege, hogy a szakember nullára törölje a rosszul rögzült viselkedés mintákat, ami gátolja a partnereket abban, hogy együttműködjenek. Mindezt úgy teszi meg, hogy új lehetőségeket vázol fel, amiket házi feladatok formájában a pároknak maguknak kell kikísérletezniük. És igen, ennek szerves része az is, hogy a szexet egy időre el lehet felejteni.

A szexmegvonás a terápia során annyit jelent, hogy bizonyos dolgokat lehet csinálni, bizonyos dolgokat nem.

Például azoknál a pároknál, ahol a szex nem annyira működik, és inkább letudják egymást orálisan kéthavonta, csak hogy kipipálják ezt a részt, a terapeuta szinte biztos, hogy azt fogja kérni, az orális szexet hagyják egy időre, és rávezeti őket különböző feladatokkal arra, hogyan élvezzék egymás csókját akár egy teljes órán keresztül. A harmonikus szexuális élet feltétele, hogy kellő időt szánunk egymásra, így a rohanó hétköznapok mellett mindkét félnek biztosítania kell azt a pár órát, amikor csak és kizárólag egymással foglalkoznak – általában ez a legnehezebb a pároknak.

Nem azért, mert nem akarják, hanem mert sokan azzal állnak elő a terapeutának, hogy hát akkor hol marad a spontán élvezet. Csakhogy onnantól kezdve, hogy van hol szexelni, hogy nem kell bújkálni, mint a tinédzsereknek, hogy akár a konyhaasztal is bármikor elérhető helyszín, máris nem annyira izgalmas, ha minden nap ott van. Ráadásul a facebookozás, a telefon nyomkodása sokak kedvenc elfoglaltsága hétköznap esténként, még akkor is, ha ott fekszik mellettük életük szerelme. A szigorú időbeosztás és a közös minőségi idő kialakítása szükséges ahhoz, hogy a párkapcsolat és a szex idővel helyreálljon.

A szexmegvonás egyik mellékhatása, hogy ha tiltva van, akkor máris sokkal izgalmasabbnak hangzik, mintha bárhol, bármikor, bármilyen módon elérhető lenne.

Éppen ezért a hosszú távon együtt élő pároknál ajánlatos, ha a nő nincs mindig szexi, kigombolt ruhában, hanem nyakig gombolt, testét csak sejtető ruhában bemegy a fürdőbe a párja után, hogy megmossa a hátát. Az ilyen típusú viselkedés valóban erotikusabb hangulatot adhat, mintha köldökig kivágott fekete csipkében dögösködik valaki – ez is jó, ha van, de tud sok lenni, ami elvárást is generálhat a másikban, aki azt érezheti, már megint szexelnie kell.

Fotó: Thinkstock

A pár hónapos párterápia idejének nagy részében tilos a szexuális aktus, és tiltva van a meztelenkedés, ahogy a megszokott kanapén összebújás este is tiltva van. Nem azért, mert a terapeuta gonosz lény, hanem mert

az a cél, hogy a két ember ismét megtalálja egymásban azt az embert, akibe egykor beleszeretett, aki inspirálta, aki motiválta arra, hogy a másikhoz érjen.

Azt az időszakot tehát, ami a kapcsolatok elején van, a rózsaszín ködös, szenvedélyes szerelemmel teli időszakot ha nem is teljesen, de vissza lehet vezetni a párkapcsolatba. Nem törvényszerű, hogy évek múltával csak az ágy legyen közös és a helyrajzi szám.

A terapeuta nem azért tiltja le a szexet egy időre – amíg azt ő jónak találja a terápia menete szerint -, mert azt akarja elérni, hogy a tiltott gyümölcs édesebb legyen. Hanem azért tiltja le, hogy teljesen megváltoztassa a két ember viselkedését az ágyban, és rávezesse őket, hogy ismét felfedezzék egymást, úgy, ahogy évekkel ezelőtt tették, amikor megismerkedtek. Ennek speciális módszertana van, éppen ezért fontos figyelembe venni, hogy aki karma-asztrológus, jósnő vagy tibeti hangtálas pap segítségét kéri a párkapcsolati elhidegülés miatt, nem biztos, hogy jó helyen keresi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik