Élet-Stílus

Rendet vágott a gluténmentes ostya ügyében a Főegyházmegyei Ostyaellátó papi felügyelője

A napokban járta be a világsajtót a hír, miszerint Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa június 15-én kiadott, püspököknek címzett körlevele szerint nem szabad gluténmentes ostyával áldozni. A Magyar Kurír nevű katolikus hírportál utánament a dolognak, és egyenesen Füzes Ádámot, az Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozatának liturgikatanárát, a Főegyházmegyei Ostyaellátó papi felügyelőjét kérdezték meg a hírről.

Megnyugtatunk mindenkit: akinél egészségügyi okok indokolják, nyugodtan misézhet gluténmentes ostyával.

A hivatal 1982-ben már nyilatkozott abban az ügyben, hogy lehet csökkentett gluténtartalmú, vagyis gluténmentesnek nevezett ostyával misézni, de mindenképpen búzalisztből kell készíteni azt. Ugyanígy a borral kapcsolatban is meghatározták, hogy alkoholérzékenység esetén, vagy ha valakinek tilos alkoholt fogyasztania, erjesztetlen musttal is bemutatható a szentmise. A kongregáció 1995-ben, egy akkor felmerült kérdés kapcsán megerősítette ezeket a rendelkezéseket, azzal együtt, hogy csak az áldozhat gluténmentes ostyával, akinek erre igazolt egészségügyi indoka van. Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció mostani körlevele egy figyelmeztetés, hogy ezek a rendelkezések ma is érvényben vannak. A levelet annak érdekében fogalmazták meg, hogy ne mondjunk le arról, hogy az Eucharisztia anyaga tiszta legyen. Újdonságot az a mondat jelent benne, amelyben biztatja a nemzeti püspöki konferenciákat, hogy országos szinten szavatolják a liturgikus alapanyagok megfelelő előállítását.

Az interjúban további megnyugtató információk is elhangoznak, például hogy Magyarországon, a Főegyházmegyei Ostyaellátó weboldalán és a Haller utcában is kapható gluténmentes ostya.

És akkor hogy járjon el a gluténérzékeny áldozó?

Ha valaki ilyen problémával küzd, és szeretne áldozni, mindenképpen jelezze előre a papnak. Ahova az illető rendszeresen jár, ott általában a plébános beszerzi a gluténmentes ostyát, és azt külön tartóban tartja a tabernákulumban, illetve a szentmisén is külön kezeli. Ha az illető nyaral, akkor érdemes ilyen ostyát magával vinnie. A szentmise előtt így odaadhatja papnak, hogy azt is konszekrálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik