Élet-Stílus

Ezt is megéltük: 240 forintért lehet finom IPA sört inni

A Soproninak köszönhetően elkészült az első magyar nagyüzemi IPA. Ezért úgy döntöttünk, megismerkedünk egy kicsit az India Pale Ale sörökkel, és tesztelünk négy különbözőt.

 

Távoli Galaxis: 

Az egyik legismertebb haza IPA a Távoli Galaxis, amely 2014-ben az év kézműves söre lett. Ez egy tipikus amerikai IPA a galaxy komló egyedi ízével.

Szerkesztőségi kóstolásunk során abban kiegyeztünk, hogy illatra nagyon édeskés, ízre viszont már egy cseppet se. Az első kortynál már éreztük a karakteres, keserű ízét.

Torok karcos, hangzott el az egyik kollégától, jelentsen ez bármit is. Színre kifejezetten sötét, alkoholtartalma az összes általunk kipróbált IPA közül ennek a legmagasabb, 6,1 százalék, ami erősen érződik rajta. Aki szereti a jellegzetes, karakteres ízű söröket, ezt imádni fogja.

 

Fuller’s IPA

A következő versenyző a Fuller’s IPA volt, aminek klasszikus, rövid nyakú üvege van, fekete alappal és régies, arany cirádákkal. Gyenge gyümölcsillatot éreztünk, kiöntésnél szépen habzott.

Kóstoláskor kellemesen keserű az íze, inkább visszafogottabb IPA-nak tűnik. Arra jutottunk, ha valaki ismerkedni akar ezzel a típusú sörrel, valószínűleg ezt is a kezébe adnánk, mert nem ijeszti el az embert. Kellemes illata, tiszta színe, könnyedebb ízvilága van. Alkoholtartalma 5,3 százalék.

Mi az IPA?

Az IPA söröket a XIX. században eredetileg azért készítették több komló felhasználásával és magasabb alkoholtartalommal a hajóra szálló britek, hogy megőrizzék minőségét a hosszú tengeri úton az indiai gyarmatokig. Most viszont már kifejezettem divat lett ez a sörtípus és az igény a felsőerjesztésű sörök iránt, ennek hatására pedig az IPA szinte mindenhol a sörforradalom legnépszerűbb típusa lett. A felső erjesztés azt jelenti, hogy az erjesztés gyors és szobahőmérsékleten zajlik, a végeredmény fűszeres, gyümölcsös jellegű.

Brewdog Punk Ipa:

Következő áldozatunk a Brewdog Punk Ipa volt. Nagyon kellemes, trópusi gyümölcsös, és karamell illata van, külalakja nagyon jól passzol a nevéhez, és ezer közül is meg lehet különböztetni.

Az íze nagyon természetes, nem túl keserű, de nem is jellegtelen és van egy kellemes bodzás utóíze, ami elég karakteres, ezért a „haladó” IPA-soknak ajánljuk.

Színe világos arany, alkoholtartalma 5,6 százalék.

Soproni Óvatos Duhaj  IPA:

És végül elérkeztünk a Soproni IPÁ-hoz, vagyis az Óvatos Duhajhoz. lyen menő dobozos sört ritkán látni, a matt fehér alapon fekete felirat telitalálat, de az üveges változat is teljesen jól néz ki. Amikor először vásároltuk meg, szinte integetett a polcról, nagyon jó választás volt ez a szín.

Illata édes, színe szép világos. Íze karakteres, de nem túl vad, könnyen iható, pont kellemesen keserű.

Érezni benne a gyümölcsösséget, egy könnyű nyári este csak ezt innám

– mondja egy kolléga kóstolása közben. Nincsen kellemetlen utóíze.

Alkoholtartalma nem magas, nyilván a neve is erre utal, 4,8 százalék.

Az ára pedig nagyon kedvező.  Egy átlag IPA sör ma Magyarországon olyan 1000 forint körül van, de az Óvatos Duhaj csak valamivel több, mint 200 forint. Ráadásul ezért fél litert kapunk.

Összetevői víz, árpamaláta, komlókivonat, komló, élesztő. Kukorica nincs benne!

 

(Mázsár Tamás, kiemelt kép: Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik