Élet-Stílus

Szemétből elektromos áram: világsiker kapujában a magyar térköves srácok

Korábban már több ízben beszámoltunk azokról a magyar feltalálókról, akik egy zseniális termék által újítanák meg a modern városok képét.

Magyar találmány: három srác zseniális térköve boríthatja be a világot
Áramot termel és információt oszt meg az újrahasznosított hulladékból készült térkő, ráadásul nemrég világkiállításra is meghívták a különös magyar fejlesztést.

Kicsit gondoljunk bele, hogy milyen jelentős találmány lehet a magyar térkő. A Platio térburkolatok újrahasznosított anyagból, értsd: szemétből készülnek, és emellett elektromos áramot termelnek, amelyet visszavezetnek a rendszerbe. Nem csoda, hogy a magyar startup hamar felkeltette a techszakma érdeklődését, még az amerikai sajtóban is jelent meg cikk az innovatív megoldásaikról.

Hónapok után most újra hír érkezett a Platio felől, méghozzá nem is akármilyen. A magyar startup arról tájékoztatta a 24.hu-t, hogy az elmúlt hetekben

Kazahsztán fővárosában azon dolgoztak, hogy lerakják az első, éles körülmények között működő burkolatszakaszt.

Kép: Platio

Asztanában így hamarosan mintegy 80 négyzetméteren magyar energiatermelő térkövön sétálhatnak majd azok, akik a város új zöld negyedébe látogatnak. A burkolatokba integrált magas teljesítményű napelemcellák által megtermelt energia a bevásárlóközpont áramellátását fogja segíteni. Íme, a telepített szakasz:

Az első éles Platio-szakasz Asztanában. Fotó: Platio

Ebből a szempontból igazi mérföldkőnek számít ez a most telepített asztanai rendszer. Még csak alig, hogy két éve indultunk el az ötletünkkel a Design Terminál pályázatán, mára pedig már az emberek is élvezhetik a belőle született produktum előnyeit.

– mondta lapunknak Cseh József, a Platio egyik alapítója, majd hozzátette, hogy a következő hónapokban folyamatosan monitorozni fogják a térkő működését, hogy a későbbiekben telepítendő rendszerek lerakása gördülékenyebben menjen. Cseh a jövőt illetően nagyon fontos információval zárta a mondandóját. A fejlesztő elárulta, hogy a közeljövőben

több hasonló rendszer kiépítését is tervezik, köztük Magyarországon is.

Az első állandó felület egyébként a 180 000 négyzetméteren elterülő Green Quarter zöld komplexum részét fogja képezni, ami lakóépületek és irodaépületek mellett kulturális intézményeknek, parkoknak és arborétumoknak ad majd otthont. A tervezők célja, hogy 20%-kal csökkentsék a városnegyed energia és vízfogyasztását, ebben segít majd az üzemeltetőknek a magyar találmány.

Címlapfotó: Neményi Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik