Élet-Stílus

Napozás: Leégette a TV2-t a közmédia

A napozás veszélyes 11 és 15 óra között, pláne védelem nélkül. Másfélszeresére nőtt a melanómás betegek száma az elmúlt évtizedben.

Ugrásszerűen nőtt a bőr daganatos elváltozásainak gyakorisága az elmúlt egy évtizedben, ezen belül a legsúlyosabb ráktípus, a melanóma előfordulása emelkedett legnagyobb mértékben, csaknem másfélszeresére – írja az MTI a Semmelweis Egyetem közleménye alapján.

Holló Péter, az SE Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának igazgatóhelyettese a fényvédelem és a rendszeres anyajegyvizsgálat fontosságára hívta fel a figyelmet. Az elmúlt években átlagosan 2 300 új melanómás beteget regisztráltak Magyarországon.

A legsúlyosabb bőrdaganat leginkább a világos bőrűeket, világos szeműeket veszélyezteti, illetve azokat, akiknek sok anyajegye van. Összességében a többi bőrrák esetében is jelentősen nőtt a betegek száma. Ezek gyakoribbak a melanómánál, de kevésbé veszélyesek.

Ha időben felismerik őket, nem járnak komoly következményekkel, de ha későn megy orvoshoz a páciens, a laphámrák is áttéteket képezhet.

A tumorok legtöbbje mögött a genetikai tényezők mellett a káros UV-sugárzás és a többszöri leégés áll. Kiemelten fontos a megfelelő fényvédelem, a déli órákban magas UV-sugárzásnál kerülni kell a napot, ajánlatos naponta többször magas faktorszámú fényvédőt használni. 

Még ablak mögött, akár az autóban, vagy árnyékban is érheti káros sugár a bőrt, amit ott is óvni kell az erős sugárzástól – figyelmeztetett a szakember, aki szerint a teljes bőrfelszín évenkénti vizsgálata elengedhetetlen része a megelőzésnek.

Különösen annak fontos erre figyelnie, akinek sok az anyajegye, előfordult a családjában bőrrák. Ha új anyajegy jelenik meg, egy régebbinek megváltozik a mérete, színe, viszket, vérzik, érdemes mielőbb bőrgyógyászhoz fordulni, ha ugyanis kialakul a betegség, akár végzetes is lehet.

Az egy hete a TV2 Tények című országos hírműsorban elhangzott állítások tehát – a téma valódi szakértője szerint – veszélyesek.

Tények: 11 és 15 óra között napozzunk, és ne használjunk naptejet
Komolyan mondjuk, hogy ezt mondták TV híradójában, és tényleg nem vicc volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik