Élet-Stílus

Leszbikus játékosok miatt kezdett durva háborúba két teniszlegenda

Margaret Court, minden idők legeredményesebb teniszezője az utóbbi időben abból űz sportot, hogy nyilvánosan támadja a homoszexuális és transznemű embereket.

Az idén 75 éves, ausztrál legenda, akinek nevét viseli a melbourne-i teniszaréna, a legutóbb például bojkottot hirdetett hazája, légitársasága a Qantas ellen, mert annak meleg vezére, Alan Joyce nyíltan kiállt az azonos neműek házasságának legalizálása mellett. De Court mondott olyat is, hogy az LMBTQ aktivisták gonoszak, mint Hitler és a nácik voltak, illetve olyat, hogy a tenisz tele van leszbikusokkal, ami rossz útra tereli a fiatal játékosokat.

Ezeket a kirohanásokat elégelte meg a hetvenes-nyolcvanas évek legnagyobb teniszcsillaga, a leszbikusságát régóta nyíltan vállaló Martina Navratilova. A csehszlovákból lett amerikai sportolónő a Sydney Morning Heraldban megjelent nyílt levelében azt írja, hogy Court lenyűgöző játékos, de homofób és rasszista, ezért nem érdemli meg, hogy sportpályát nevezzenek el róla.

Navratilova azt írja, már rég elfelejtette Courtnak, hogy 1990-ben azt mondta róla, hogy nemi orientációja miatt rossz példakép, de úgy érezte, hogy az utóbbi idők beteges és veszélyes megnyilvánulásaira reagálnia kell. Szerinte az ausztrál legenda nyilatkozataiból az derül ki, hogy olyan világra vágyik, amelyikben az LMBTQ gyerekeket addig alázzák és zaklatják, míg az öngyilkosságba menekülnek.

„Mennyi vér fog Margaret kezein száradni, ha gyerekeket vernek majd meg a másságuk miatt?” – teszi fel a kérdést Navratilova, majd hozzáteszi, hogy bár Court szeret a szólásszabadságra hivatkozni, a szabadság nem a következmények nélküliséget jelenti.

Margaret Court egyelőre nem reagált Martina Navratilova nyílt levelére.

(via Daily Mail)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik