Élet-Stílus

Gianni: Kívánom, hogy a magyar gulyás olyan híres legyen, mint a pizza

Május 25-én, csütörtökön kezdődött a több mint két héten át tartó Olasz Fesztivál, ahol az ételektől a borokon át a filmekig mindenki megtalálja, amit szeret Olaszországban. A palotenegyed kellős közepén, a Bródy Sándor utcai Olasz Intézetben vette kezdetét a programsorozat, ahol

több mint valószínű, hogy az ember megfogadja, hogy ha még egyszer születhetne, olasz lenne.

A régi képviselőház igazából tökéletes az olaszoknak. Bár belülről az Ybl Miklós tervezte épület nagyterme, ahol 1865-től 1902 az országgyűléseket tartották kifejezetten sötét, és nyomott hangulatú, ideális helyszín egy olasz fesztiválhoz. Az intézet egyébként nem véletlenül kapta meg az ingatlant. A képviselőházat a századforduló után kiállítóteremként használták, vásárokat tartottak a termében, sőt moziként is üzemelt. A két világháború között, Gömbös Gyula miniszterelnöksége idején az olasz kapcsolatok javítása érdekében az ideiglenes képviselőház az olasz állam tulajdonába került egy Rómában aláírt szerződés értelmében. Jól választottak, a neoreneszánsz belső és környék miatt már majdnem olyan, mintha egy olasz városban lennénk.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Persze csak majdnem, az illatok viszont rásegítenek egy keveset. A fesztivál nyitóünnepségén ugyanis bemutatkoztak azok az olasz termékek, amik a magyar piacon is kaphatóak, illetve most mutatkoztak be.

Serrano sonka, olasz kolbász, prosecco, és bivaly mozerra minden mennyiségben.

Na, és persze szarvasgomba-krém annak, aki bírja a különlegesebb ízeket. Ez pedig igazi olasz közönség nélkül elképzelhetetlen lenne, szóval az intézet szakmai napján nem a kaja volt a plusz, hanem az olasz életérzés. Tök mindegy, hogy ki kit ismer, olyan kedélyesen elbeszélget mindenki a frissen vasalt design öltönyében, és hegyesorrú, fényesre suvickolt bőrcipőjében, meg a jó eséllyel színes szemüvegkeretében, hogy az ember azonnal befizetne egy olasz kurzusra, csak hogy értse, miről beszélnek. Vagy legalább odaszólhasson a buongiornónál két mondattal többet.

A kiállítókra jó ránézni, ahogy odavannak a saját házi mozerrellájuktól. Zseniális, hogy az egyik bortermelő a standjánál mennyire tesz arra, hogy éppen hányan állnak előtte. Ha senki, akkor is tökéletesen elvan a borával, eliszogat magában. A nyitónapon a kóstolók mellett több előadást is végighallgathattunk, többek között Gianni Annoni beszélt a Magyarországon működő olasz éttermekről. 1993-tól foglalkozik nálunk a vendéglátással, és a nagyjából félórás előadásán köszönetet mondott azoknak a termelőknek, akik jóval előtte megalapozták, hogy jó minőségű alapanyagokat szerezhessenek be.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Ez persze egy nagyon lassú folyamat. Már többször hangzott el különböző séfektől, szakértőktől, hogy Magyarországon csak az utóbbi években sokasodtak meg a jó minőségű termelők. Régen szinte kínszenvedés volt különösen magas színvonalú hozzávalókhoz jutni. És ha valaki olasz éttermet akart üzemeltetni, akkor ez a probléma még inkább előjött.

Gianni szerint rengeteg kompromisszumra volt szükség a Magyarországon üzemeltetett olasz konyhákon. 

Szinte elképzelhetetlen volt, hogy tényleg igazi olasz ízeket hozzanak a hazai vendégeknek. Ma bezzeg egyszerűbb a helyzet, hiszen például már nálunk is gyártanak kiváló minőságű bivalymozarellát. Csak hogy egy alapanyagot említsünk. Gianni Annoni hangsúlyozta, hogy az olaszok az ételekkel kommunikálnak, és nem lehet annyival elintézni a gasztronómiájukat, hogy tésztazabálók. Egyrészt hálás a magyaroknak, hogy befogadták az olaszokat és az olasz gasztronómiát, másrészt kívánja, hogy a gulyás is elérje azt, amit az olasz pizza. Erre persze nincs sok esély, de azért azt Gianni is látja, mennyire sokat fejlődött a magyar konyha és gasztro. Összehasonlíthatlan a 90-es évekkel.

Galéria
Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Az idei Olasz fesztivál május 25-től egészen június 15-ig tart. Érdemes megnézni a részletes programot, az olasz gasztrohét mellett, a majdnem 3 hét alatt szerveznek borkóstolókat, olasz design kiállításokat, és az olasz intézetben filmvetítéseket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik